Severna Makedonija: Nova Vlada izabrana sa 62 glasa “za”

Severna Makedonija: Nova Vlada izabrana sa 62 glasa “za”

Nova vlada Severne Makedonije izabrana je sa 62 glasa nešto pre ponoći u nedelju. Pedeset jedan poslanik glasao je protiv, dok niko nije bio uzdržan.

Novi premijer Zoran Zaev u izlaganju pre glasanja rekao je da će novi kabinet služiti pošteno i odgovorno i da će biti na usluzi svim građanima.

„Mnogo je mržnje, puno loše krvi, nema potrebe za tim. Želim da sarađujem i učiniću sve da sarađujem sa opozicijom po pitanjima od interesa za državu i građane. Na ovaj način ćemo im bolje služiti. Navikli smo na vas, kao što se ponašate poslednje tri godine, a nastavićemo da činimo isto ako se ne promenite. Čak i ako još uvek nemate stav o nekom pitanju za zemlju i nastavite da tvrdite da je crno belo, a belo je crno“, rekao je Zaev, podsećajući da će se u septembru 2021. Severna Makedonija obeležiti 30 godina nezavisnosti, dana kada su predsednik Gligorov a premijer Kljusev stajali jedinstveno u svojim željama.

„Pobedimo zlo i mržnju, kao što narod očekuje. Moć, slava i bogatstvo od slave i novca – nije moj ideal. Moj ideal je da budem srećan u zemlji sa srećnim građanima. Građani imaju pravo na snove svog života i mi smo dužni da ih ostvarimo“, rekao je Zaev, zahvalivši građanima na podršci.

Novi premijer je obećao da će novu Vladu odlikovati hrabrost, mudrost, marljivost i poštenje isključivo u interesu svih građana severne Makedonije. Prema njegovim rečima, zemlja, koja je sada članica NATO-a i ima odluku da pregovara sa EU, predano i zajedničkim radom imaće institucije na koje će svi biti ponosni. Najavio je svoju punu posvećenost ekonomiji, jačanju ekonomskog modela, perspektivama za mlade u privatnom sektoru i privlačenju što većeg broja stranih investicija.

„Predstoji stabilan politički period, odlučna i nepomirljiva borba protiv crne ekonomije, kriminala i korupcije, efikasan, transparentan i odgovoran pravni sistem“, obećao je Zaev.

Prema njegovim rečima, dolazi stabilan politički period koji e ommogućiti da mladi ostanu i ne odlaze u inostranstvo.

Premijer se osvrnuo i na pravni sistem za koji je rekao da mora biti efikasan, transparentan, pošten i odgovoran.

„Borba protiv kriminala u celini i korupcije u zemlji biće jedno od prvih i najvažnijih pitanja. Zakon bi se trebao odnositi na sve, a zvaničnici bi trebalo da budu najodgovorniji“, rekao je Zaev.

Uoči glasanja, Timcho Mucunski, u ime cele parlamentarne grupe, VMRO-DPMNE rekao je da se novoj Vladi ne može verovati, dodajući da je zemlja na raskršću i da mora odlučiti gde da ide.

Prema njegovim rečima, stara Vlada nije uspela da stvori prave uslove za nesmetan razvoj Severne Makedonije, nije uspela da odgovori na način na koji građani plaćaju opšte troškove, kako bi svojoj deci obezbedi bezbrižno detinjstvo.

Tokom dvodnevne rasprave, opozicioni poslanici uglavnom su kritikovali staru vladajuću koaliciju SDSM-DUI zbog lošeg učinka u poslednje tri godine u borbi protiv korupcije, vladavine zakona, sprečavanja imigracije, stanja ekonomije i borbe protiv pandemije Covid-19 . Predviđaju da će nova Vlada imati kratkoročni efekat zbog krhke većine, dok je program ocenjen kao nerealan.

Poslanici vladajuće koalicije su, s druge strane, naglasili da su u poslednjem periodu donosili teške, važne i državne odluke u interesu i građana i države, da su uklonili poslednju prepreku iz kursa evropskih integracija, doveli državu u NATO i započeli pregovore sa EU./ibna