Severna Makedonija: Očekivanja da će se dobiti datum za početak pregovora sa EU

Severna Makedonija: Očekivanja da će se dobiti datum za početak pregovora sa EU

Nakon deset preporuka Evropske komisije da smo spremni za početak pregovora o pristupanju, očekujemo pozitivnu odluku, rekao je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov na upravo završenoj strateškoj konferenciji na Bledu u Sloveniji.

Dimitrov je rekao da su neophodne ubrzane evropske integracije Severne Makedonije i regiona u EU. Šef diplomatije Severne Makedonije govorio je o važnosti EU i njenim vrednostima za region, ali preporučio je da se ne gubi vreme. „Ovaj slučaj se ne sme odbaciti i pravo je vreme za kritični korak. Vreme polako ističe i u tom kontekstu predlažem da se pored reči okrenemo i delima“, rekao je Dimitrov.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju, Majlinda Bregu, izjavila je da će bez zapadnog Balkana Evropska unija uvek biti posao koji nije završen. Ona je upozorila da cena stagnacije i dalje odlaganje pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom predstavljaju rizik.

“Neuspjeh u pregovorima doveo bi do nestabilnosti, emigracije, nekonstruktivnog uticaja drugih geopolitičkih aktera”, rekla je Bregu.

U Skoplju je Vladin odbor za pregovore zemlje o članstvu u EU održao konstitutivni sastanak na kome su razmatrani modeli za uključivanje civilnog sektora u pregovarački proces.

“Mi formiramo tela pregovaračke strukture, uoči velike odluke o početku pregovora u oktobru ove godine”, napisao je na Facebooku potpredsednik vlade za evropske integracije Bujar Osmani. Komitet je najviše telo koje se odnosi na koordinaciju procesa pregovora o pristupanju EU./ibna