Severna Makedonija: Odlaganje prevremenih izbora biće razmatrano u utorak

Severna Makedonija: Odlaganje prevremenih izbora biće razmatrano u utorak

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski sazvaće sastanak lidera parlamentarnih političkih stranaka u utorak, 17. marta u Vodnu.

Kako je Stevo Pendarovski objavio na svom nalogu na Fejsbuku, na sastanku će biti razmatrana mogućnost odlaganja prevremenih parlamentarnih izbora koji su zakazani za 12. april.

Pored političkih lidera parlamentarnih stranaka, sastanku će prisustvovati i prelazni premijer Oliver Spasovski i predsednik parlamenta Talat Xhaferi.

Pendarovski je u petak izjavio da ne bi bilo krajnje poražavajuće ako bi se izbori odložili za mesec ili dva, ali ostalo je pitanje da li bi oni mogli biti održani u tom roku i može li se odluka o toj temi doneti upravo sada, u vreme kada niko ne zna kako će pandemija napredovati u zemlji, ali i širom Evrope.

U oktobru, kada je Savet političkih lidera doneo odluku o održavanju prevremenih izbora 12. aprila, uzeti su u obzir različiti parametri, uključujući verske praznike, jer se Vaskrs obeležava 19. aprila, dok ramazanski post, koji traje do 24. maja, počinje ubrzo nakon toga. Pod tim okolnostima, možda bi se jun mogao smatrati pogodnim za izbore koji će se održati u Severnoj Makedoniji.

Zoran Zaev se oglasio na Tvitteru i izjavio da se zalaže za odlaganje izbora rekavši da: „Mi se bavimo novim i nepredvidivim virusom i zato nam je potrebna posvećenost i obaveza svih. Umesto da organizujemo izbore, vreme je da se svi resursi izdvoje za zaštitu građana i borbu protiv pandemije“. / ibna