Severna Makedonija: Održan prvi antivladin protest u organizaciji VMRO-DPMNE

Severna Makedonija: Održan prvi antivladin protest u organizaciji VMRO-DPMNE

Vraćanje stare cene električne energije, vikend bez PDV-a i stručna nadogradnja Regulatorne komisije za energetiku, tri su zahteva koja je lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izneo na jučerašnjem protestu pred Regulatornom komisijom za energetiku Severne Makedonije.

„Bogati mafijaši u vladi i siromašni građani- to je stvarnost u našoj ‘Makedoniji’. Kada nepravda postane zakon kod nas, tada su protest i prezir naša obaveza. „Mafija ili Makedonija?“ Izbor je jasan: „Makedonija“ “, rekao je Mickoski.

Mickoski je za povećanje cene električne energije direktno okrivio šefa Regulatorne komisije za energetiku Marka Bislimoskog, koji je, kako je rekao, služio vladi.

„Ovaj čovek je nezavisni regulator. On slavi u sedištu SDSM-a, a zatim se ruga državi, opoziciji i sopstvenom narodu u Evropskoj energetskoj zajednici. To je čovek koji je potpisao povećanje cene električne energije od 7,5%. Ovo je čovek koji je napao džepove ovih jadnih ljudi. On je sluga mafije i zove se Marko Bislimoski“, rekao je Mickoski.

Lider najveće opozicione stranke najavio je da će se otpor i protesti nastaviti sve dok ne bude svrgnuta vladajuća mafija.

„Ovo je prvi iz niza protesta koje moramo pokazati i dokazati bes koji se nakupio u narodu zbog nepravde koja se dogodila poslednjih meseci. Izbori su ukradeni i korumpirani od strane vladajuće mafije. Biće to prvi u nizu protesta protiv mafijaške nepravde“, rekao je Mickoski.

Jučerašnji protest zbog povećanja cena električne energije počeo je ispred Ministarstva pravde, odakle su se pod sloganom „Skupa struja, siromašni ljudi“ uputili pred sedište Regulatornog odbora za energetiku.

Najtužniji protest u istoriji stranke

Članovi VMRO-DPMNE koji traže hitni kongres VMRO-DPMNE i ostavku lidera Hristijana Mickoskog, nazvali su večernji protest stranke najtužnijim u svojoj istoriji, jer je okupio manje članova od političke inicijative „Dosta“.

„Još uvek aktuelni predsednik VMRO-DPMNE održao je najtužniji protest u istoriji stranke. Današnja katastrofa je najbolji dokaz da Hristijan Mickoski nema podršku. Njegova moć je nepopravljivo oštećena, a dalja zloupotreba položaja samo donosi katastrofu stranci.

Pre samo nekoliko dana, politička inicijativa Tetova „Do sada“ okupila je nekoliko hiljada građana da protestuju protiv povećanja cena električne energije, dok Mickoski sa celokupnom strukturom stranke VMRO-DPMNE nije uspeo da mobiliše više od 1.500 ljudi.

Svaki dan koji Mickoski provede u predsednikovom kabinetu skupo košta stranku. Ako oseća bar malo poštovanja prema VMRO-DPMNE, Mickoski bi trebalo da podnese ostavku, sazove hitni kongres i dopusti novom i sposobnijem rukovodstvu da zadobije podršku naroda“, naglašava unutarstranačka opozicija. / Ibna