Severna Makedonija: Okvir za razgovore u junu, kaže Pisonero

Severna Makedonija: Okvir za razgovore u junu, kaže Pisonero

Portparolka Komisije za proširenje EU, Ana Pisonero, rekla je za novinsku agenciju MIA da Brisel veruje da bi pregovarački okvir za Severnu Makedoniju mogao biti predstavljen u junu.

Pisonero je ponovila da Evropska komisija radi na pripremi ovog pregovaračkog okvira nakon što je u martu stiglo zeleno svetlo država članica EU kako za početak pregovora o pristupanju.

Prema dopisniku MIA iz Brisela, pregovarački okvir sadrži principe na kojima se očekuje da se pregovori dveju zemalja zasnivaju i, kada budu spremni, trebalo bi da dobije zeleno svetlo od svih država članica Unije.

Prema najboljem scenariju, pod uslovom da Evropska komisija predstavi ovaj okvir u junu, države članice će predlog odobriti na jesen ako usklade svoje stavove, nakon čega će biti održana prva međuvladina konferencija, odnosno otvaranje prvog poglavlja za Severnu Makedoniju moglo bi se dogoditi do kraja ove godine.

Nemačko predsedavanje EU počinje 1. jula ove godine i očekuje se da nastavi da se fokusira na Zapadni Balkan i proces proširenja EU.

Ostaje da se vidi kako će države članice reagovati na „razliku“ u odnosu na Albaniju. Očekuje se da će Evropska komisija istovremeno predstaviti pregovarački okvir za dve zemlje, ali su države članice EU Tirani još u martu postavile dodatne uslove. / ibna