Severna Makedonija: Oliver Spasovski dobio mandat za formiranje privremene Vlade

Severna Makedonija: Oliver Spasovski dobio mandat za formiranje privremene Vlade

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski dao je mandat iz predsedničke rezidencijalne vile Vodno sadašnjem ministru unutrašnjih poslova Oliveru Spasovskom da formira privremenu Vladu koja će zemlju voditi na vanredne izbore 12. aprila 2020. godine.

„Želim da vas obavestim da, u skladu sa članom 84. Ustava i članom 43. Zakona o Vladi, kao i predlogom koji je podnela najveća politička stranka formirana od Vladine većine, dajem mandat Oliveru Spasovskom“, rekao je predsednik Pendarovski.

Spasovski je, pošto se zahvalio predsedniku, naglasio da će kao portparol prelazne Vlade učiniti sve što je u njegovoj moći da nastavi napredak zemlje i da održi poštene i demokratske izbore.

„Naš zadatak će biti da pomognemo državi da nastavi sa napretkom; održati fer i demokratske izbore; omogućiti građanima da slobodno izaberu, a institucije da nastave istim zamahom koji su držale do sada, kako bi se održao napredak i u budućnosti“, izjavio je Spasovski.

Ranije je parlament Republike Severna Makedonija objavio ostavku premijera Zorana Zaeva, koju je podneo posle dogovora političkih stranaka da se vanredni parlamentarni izbori održe 12. aprila.

Očekuje se da će parlament u ponoć glasati o prelaznoj Vladi , koju će voditi Oliver Spasovski. / ibna