Severna Makedonija: Opozicija poziva premijera da podnese ostavku

Severna Makedonija: Opozicija poziva premijera da podnese ostavku

Opozicija u Severnoj Makedoniji zahteva ostavku premijera Zorana Zaeva i održavanje prevremenih parlamentarnih izbora. Ovakav zahtev usledio je nakon objavljivanja poziva ruskih komičara, koji su upućeni premijeru Zaevu, u kojima je otkrio mnoge detalje koji se smatraju osetljivim informacijama.

Najveća opoziciona stranka, VMRO-DPMNE, izražava zabrinutost da je premijer možda razgovarao i sa drugim ljudima te kakve informacije je objavio.

“Pozivamo Zaeva da se suoči sa posledicama katastrofe koju je prouzrokovaoi podnese ostavku. Nakon toga bi se forirala vlada tehnokrata i objavilo održavanja vanrednih izbora”, izjavio je Igor Janušev, generalni sekretar VMRO-DPMNE.

Za albansku opoziciju, najnoviji medijski izveštaji govore da je ostavka vlade i najava vanrednih izbora neophodna.

S druge strane, premijer Zaev je u sredu izjavio da nema plan da podnese ostavku.

„Bio sam žrtva šale od strane dobro organizovane strukture, koja koristi nove taktike, oblike i alate u pokušaju da se javno diskredituju ljudi i zemlje sa evroatlantskim aspiracijama. Neću da podnesem ostavku, i nema nikakve greške u mom timu. Prevarili su me, ali sam zastupao interese zemlje. Deo sa navodnim mitom za ekumenskog patrijarha Bartolomeja ozbiljno je promenjen i izvučen iz konteksta. Ako bilo koja od zemalja ili političara spomenutih u razgovorima pita, spreman sam za izvinjenje. U buduće ću biti pažljiviji”, rekao je Zaev. / ibna /