Severna Makedonija: Oprezan optimizam za početak pregovora

Severna Makedonija: Oprezan optimizam za početak pregovora

Čini se da su vesti iz Brisela dale prostor ministru spoljnih poslova Severne Makedonije Nikoli Dimitrovu da bude oprezno optimističan u pogledu namere Evropske unije da konačno odredi datum za početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Politico izveštava da će se ambasadori EU, koji su danas nastavili rasprave oko predloga teksta za početak pregovora, takođe morati dogovoriti o nekoliko novih uslova koje kandidati moraju ispuniti. Prema nekim najavama, ovaj tekst može sadržavati nove izmene.

Tekst nacrta zaključaka, kojem je Politico imao pristup, gotovo je pretočen u predlog i identičan je i za Severnu Makedoniju i za Albaniju.

„Uzimajući u obzir napredak postignut u reformama i ispunjavanje uslova koje je Savet jednoglasno postavio u junu 2018., uz saglasnost Evropskog saveta, Savjet je odlučio da otvori pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom“.

Ta se izjava razlikuje od teksta koji je predložilo hrvatsko predsjedništvo i koji je ambasadrorima dostavljen na razmatranje. U originalnom tekstu koji je dostavio Zagreb navodi se da Komisija pregovarački okvir mora predstaviti „bez odlaganja i najkasnije u junu“. Ovaj deo zaključka je poništen i, ako posle Saveta ministara ostane nepromenjen, to će značiti da će Severna Makedonija nastaviti prema pregovorima, ali bez tačnog datuma početka, odnosno ta će odluka biti donesena kasnije.

Za Albaniju su dodani i neki novi uslovi, posebno u oblasti daljeg jačanja pravosuđa, „uključujući obezbeđenje funkcionisanja Vrhovnog suda kako bi se dobilo odobrenje od tri najteže zemlje“, kažu neki od diplomata uključenih u raspravu.

Neki diplomati ostaju oprezni jer to pitanje i dalje izaziva podele. Portparol hrvatskog predsedništva Bruno Lopandić odbio je komentarisati tekst, ali napomenuo je kako je to pokazalo da je “u vreme krize EU u stanju donositi strateške odluke”.

Ako ambasadori EU danas postignu dogovor o tekstu, očekuje se da će ga ministri spoljnih poslova diskutovati sledeće nedelje, a zatim će o njemu raspravljati i evropski lideri. / ibna