Severna Makedonija: Opština Kumanovo u karantinu

Severna Makedonija: Opština Kumanovo u karantinu

Vlada Severne Makedonije odlučila je da obustavi saobraćaj na duže relacije kao i gradski saobraćaj do i iz opštine Kumanovo i preporuči da sve prodavnice u poluotvorenim oblastima koje nisu tržni centri ostaju zatvorene. Navedeno je da je Institut za javno zdravlje odgovoran da pojača mere za sprečavanje širenja koronavirusa, kako je izjavio ministar zdravlja Venko Filipče na konferenciji za novinare.

Filipče veruje da će ove mere prekida veza između Kumanova i ostalih opština verovatnije zaustaviti širenje virusa.

„Na sednici Vlade doneli smo dodatne odluke u vezi sa gradom Kumanovo“, napomenuo je Filipče, dodajući da će sav međugradski prevoz između Kumanova i ostalih gradova biti obustavljen, dok će javni prevoz unutar Kumanova biti potpuno ugašen“. On je istakao da će sve prodavnice koje ne pripadaju zatvorenim tržnim centrima, a koje su do sad bile isključene iz Vladinih odluka, biti zatvorene.

Takođe je napomenuo da je Institut za javno zdravlje odlučio da pojača svoj rad, ne samo u gradu Kumanovu, već i u celoj regiji Kumanova, pošto je jedan pacijent COVID-19 u tom području preminuo, a potvrđeno je još nekoliko slučajeva zaraze.

Pored toga, Institut za javno zdravlje će početi sa pregledom pojedinaca koji su ostali u samoizolaciji nakon kontakta sa šefom Klinike ua dermatologiju. „Biće puno ljudi“, rekao je ministar Filipče, „tako da laboratorija ne bi sama preuzimala teret i bila preopterećena“.

Filipče je dalje rekao da niko od lekara i medicinskih sestara u bolnici Kavadarci, kao ni oni koji se nalaze na psihijatrijskom odeljenju, nije pozitivan na koronavirus. / ibna