Severna Makedonija: Osmani obustavio imenovanje Vaska Grkova za ambasadora u Beogradu

Severna Makedonija: Osmani obustavio imenovanje Vaska Grkova za ambasadora u Beogradu

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani podneo je zahtev predsedniku Narodne skupštine Talatu Džaferiju da preduzme odgovarajuće mere da zaustavi proces imenovanja diplomate Vaska Grkova za ambasadora u Beogradu.

Nezvanični izvori iz Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije tvrde da je Osmani pozvao Džaferija i parlament da otkažu sastanak parlamentarnih tela koja će dati dozvolu za imenovanje Grkova ili da njegovo imenovanje povuku sa dnevnog reda.

Ministarstvo spoljnih poslova nije obelodanilo razloge suspenzije imenovanja Grkova, ali nije poreklo da se diplomata suočava sa ozbiljnim bezbednosnim problemom zbog kojeg neće biti imenovan za ambasadora u Beogradu.

Već je bilo najavljeno da se ambasador Severne Makedonije neće uputiti u Beograd nakon što je Severno-makedonska obaveštajna služba otkrila bezbednosne rizike i informacije o pretnjama zemlji od imenovanja za ambasadora u susednoj zemlji.

Treba napomenuti da je 2017. godine diplomatsko-krizna situacija potresla srpsko-severnomakedonske odnose nakon navoda o špijuniranju u ambasadi u Skoplju. Kriza je prebrođena ubrzo kada su se Zaev i Brnabić sastali u Draču, u Albaniji, u kontekstu sastanka lidera zemalja Zapadnog Balkana. / ibna