Severna Makedonija: Osmani održao niz sastanaka u Rimu

Severna Makedonija: Osmani održao niz sastanaka u Rimu

Severna Makedonija ostaje čvrsto posvećena svom punopravnom članstvu u EU i svi njeni diplomatski napori usmereni su na promociju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje u skladu sa evropskom perspektivom. Ovo je takođe visok prioritet naše spoljne politike.

Ovu poruku poslao je juče iz Rima ministar spoljnih poslova Bujar Osmani tokom sastanaka u italijanskoj prestonici sa visokim italijanskim zvaničnicima i državnim sekretarom za odnose sa Svetom stolicom monsinjorom Polom Ričardom Galagerom.

Osmani je rekao da se evropske reforme u Severnoj Makedoniji moraju nastaviti, posebno u oblastima vladavine zakona te borbe protiv kriminala i korupcije.

Na sastancima je rečeno da će početak pristupnih pregovora doneti višestruke koristi, kako za Severnu Makedoniju, tako i za region, ali i za kredibilitet napora EU da zaokruži proces evropskih integracija.

„I dalje ostajemo čvrsto na putu ka evropskim integracijama. Evropske reforme se moraju nastaviti, posebno u oblastima vladavine prava, sa vidljivim rezultatima, i u borbi protiv kriminala i korupcije. Moramo u potpunosti završiti naše pripreme za početak pregovora, dovršiti pregovaračku strukturu, ojačati pregovarački kapacitet. Usklađivanje sa evropskim pravilima i standardima u procesu stabilizacije i pridruživanja mora se nastaviti, kao i primena evropskog zakonodavstva, kao i sve aktivnosti koje imaju uslovni evropski okvir“, rekao je Osmani na sastanku sa italijanskim kolegom Luigijem Di Maiom.

Razgovori su bili fokusirani na evropski kredibilitet u regionu, koji je usko povezan sa kredibilitetom procesa proširenja, usklađivanjem pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju i snažnom i aktivnom podrškom Italije otvaranju pregovora za Severnu Makedoniju.

Takođe je razgovarano o ekonomskoj saradnji. Osmani je podsetio da je Italija dosledno među prvih deset zemalja po veličini trgovinske saradnje sa Severnom Makedonijom, koja premašuje pola milijarde evra, dok je u 2019. godini iznosila 720 miliona evra.

Na sastanku sa sekretarom za odnose Svete stolice monsinjorom Paulom Richardom Gallagherom akcenat je stavljen na perspektivu međusobnih odnosa i aktivnu ulogu Severne Makedonije u promociji međuverskog dijaloga i poštovanja verskih sloboda.

Sagovornici su se složili da je istorijska apostolska poseta pape Franje Republici Severnoj Makedoniji u maju 2019. godine donela novu dimenziju u odnos od skoro tri decenije, pun prijateljstva i uzajamnog poštovanja.

Takođe su ispitane mogućnosti za jačanje sektorske saradnje dve države, uglavnom u oblastima kulture, zaštite kulturno-istorijskog nasleđa, obrazovanja i zdravstva.

„Svi diplomatski napori i visoki prioritet naše spoljne politike imaju za cilj promociju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, kako bi se obezbedila evropska perspektiva i za Severnu Makedoniju i za ceo region. Temelji naše organizacije, kao multinacionalnog i multikonfesionalnog društva, model su vrednosti koji je deo sistema vrednosti zapadne civilizacije“, rekao je Osmani, dodajući da su „naši napori dobrodošli i izražena nada da će se integracija Severne Makedonije razvijati na način koji će biti koristan za čitav zapadni Balkan“.

Tokom posete Rimu, ministar spoljnih poslova takođe se sastao sa makedonskim emigrantima. U diskusijama sa njima razgovarano je o pitanjima od interesa za dijasporu, ali je takođe naglašena važnost popisa.

„Razgovarali smo o drugim pitanjima od interesa za dijasporu, njihovim brigama, potrebama, ali i mogućnostima za poboljšanje komunikacije sa zemljom, mogućnostima za poboljšanje dostupnosti usluga koje koriste građani u inostranstvu, kao i mogućnosti povratka u Severnu Makedoniju,” napisao je Osmani na svom Facebook profilu.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani sastao se i sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove i poslove zajednice italijanskog parlamenta Pierom Fassinom. Osmani je na Tvitteru objavio da je imao plodnu diskusiju o saradnji Severne Makedonije i Italije. Naglasio je da su dobri odnosi, regionalna saradnja i ekonomska diplomatija kamen temeljac prioriteta, zasnovanih na pozitivnom programu i istinskim inicijativama.

Poseta Osmanija Italiji, prema Ministarstvu spoljnih poslova, dolazi u izuzetno važnom trenutku za proces proširenja EU. / Ibna