Severna Makedonija: Osmani potvrdio razmenu predloga o rešenju spora sa Sofijom

Severna Makedonija: Osmani potvrdio razmenu predloga o rešenju spora sa Sofijom

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je danas da nije bilo prekida u naporima da se održe kontakti sa Bugarskom radi postizanja sporazuma o pregovaračkom okviru EU za Severnu Makedoniju. On ne veruje da rešenje spora leži u potpisivanju novog sporazuma, već u sadašnjem Sporazumu za kojeg bi trebalo vratiti poverenje, jer bugarska strana oseća da se on ne ispunjava. Potvrdio je da se razmenjuju predlozi i ideje, nekad usmeno, nekad pismeno, međutim javnost će biti obaveštena ako oni postanu osnova za postizanje sporazuma, a do sada to očigledno nije slučaj, jer se uzdržao da ih objavi.

„Veoma nam je važno da u decembru pod nemačkim predsedavanjem organizujemo međuvladinu konferenciju i zato radimo sa konkretnim predlozima i idejama. Sve dok postoje ideje i predlozi za koje ne postoji saglasnost, oni ostaju samo ideje i o njima ne možemo otvoreno razgovarati. Fokusiramo se uglavnom na zabrinutosti u vezi sa teritorijalnim potraživanjima, manjinama, radom Istorijskog odbora, ekonomskim odnosima, odnosima sa infrastrukturom i govorom mržnje. Smatram da problem ima korene u nedostatku poverenja između nas i Bugarske. Ostavljajući političare po strani, nepoverenje raste među intelektualcima, akademicima, istoričarima i prenosi se u javnost i stvara novi istorijski kontekst. Moram priznati da se u poslednjih 70 godina nisu činili napori da se oni prevaziđu, ali stvari su umesto toga gurnute pod tepih. Zbog toga sporazum smatram stvarnim rešenjem i prilikom za vraćanje poverenja; predstavlja platformu i oblik za prevazilaženje bilo kakvih razlika. Vidimo priliku i radimo u tom pravcu”, rekao je Osmani.

Kako je naglasio, Bugarska ima jasan stav o pitanjima identiteta, napominjući da ta zemlja ne dovodi u pitanje identitet i jezik građana u Severnoj Makedoniji.

„Pregovori sa EU su teški i složeni, puno je prepreka na tom putu. Neke prepreke smo prevazišli i jedna od njih je potekla iz Francuske. Ako ovo pitanje ne bude rešeno, imaće razarajuće posledice po naše odnose i umanjiće mogućnost dugoročnog rešenja. Zbog toga danas radimo na obnavljanju samopouzdanja, na dovršenju procesa. Isto je bilo i sa francuskim vetom i stvari su izgledale propale, ali da li je trebalo tada odustati? Francuska nije imala poverenja u proces proširenja, ali pronađena je jaka metodologija i stvari su prošle dobro”, rekao je Osmani.

Što se tiče izveštaja bugarskih medija i bliskih zvaničnika da je do rešenja i dalje dug put, Osmani je rekao da je činjenica da postoje konkretni koraci, ideje i predlozi koji se razmenjuju i da, s obzirom na ozbiljnost predloga, ostaje pri svom optimizam da postoji čvrsta osnova za uzajamni konsenzus.

Što se tiče pitanja da li ima pokušaja posredovanja i zakulisnih aktivnosti, Osmani je rekao da su prijatelji zabrinuti zbog takvog razvoja odnosa sa Bugarskom i da svako pokušava da pomogne na svoj način.

„Svi su zainteresovani za ovaj uspeh. Naravno, nemačko predsedavanje to radi aktivnije, ali ne postoji određeni oblik posredovanja, jer smo uključeni u direktne razgovore“, rekao je Osmani.

Što se tiče elektrane Belene u Bugarskoj, on je odgovorio da je „naša namera da diverzifikujemo izvore snabdevanja energijom saopštena svim partnerima i to nije iznenađujuće“.

Povodom primedbi na to da li postoji razlika u tumačenju Sporazuma o dobrosusedstvu sa Bugarskom kao rezultat prevodnih praznina, uz određene delove konvergencije i odstupanja u istoriji dve nacije, ministar je rekao da je da bi prilikom prevođenja dokumenata, ponekad moglo bi doći do manjih razlika, ali nema sumnje da se u sporazumu taj termin odnosi na zajedničku istoriju, od koje država ne beži.

Povodom komentara Sofije da se neće održati međuvladine konferencije, a jedna od njih trebalo bi da se održi u Skoplju ove godine, Osmani je rekao da bi pregovori o sporu trebali dati rezultate i da bi ona u stvari trebalo da se održi, najavljujući bez obzira na to spremnost Severne Makedonije za sledeći sastanak u decembru. Podsetio je da je njegova prva poseta inostranstvu bila u Sofiji i da je prva aktivnost bila sazivanje Istorijskog komiteta, tako da ne vidi problem u komunikaciji.

Uprkos mnogim zabrinutim licima, on ne vidi problem sa problemima identiteta, čak ni sa jezikom u Bugarskoj.

„Pravo na samoopredeljenje takođe je pravo građana da kažu kojim jezikom govore. Bugarska ne osporava ovo pravo. Treba pozdraviti da zemlja ne osporava identitetska pitanja“, rekao je Osmani, dodajući da je pitanje identiteta Goce Delčeva na čekanju u odborima i da oseća da razlike već jenjavaju.

Upitan o najavama u vezi sa pitanjima poslanika DUI o nekim ministrima, Osmani je bio uporan da u DUI ne postoje razlike.

„Uvek postoje različita gledišta, živahna debata, i u tome je lepota DUI, interne rasprave. Ove diskusije se uvek završavaju na nivou stranke“, rekao je Osmani. / ibna