Severna Makedonija: Osmani se u Parizu sastao sa Le Drianom

Severna Makedonija: Osmani se u Parizu sastao sa Le Drianom

„I dalje smo posvećeni reformama, razvijanju dobrosusedskih odnosa i unapređenju poverenja sa Bugarskom. Mi sebe doživljavamo kao deo EU i to ćemo postići pre svega kako bismo našim građanima obezbedili uspešnu budućnost, ali i kao naše ulaganje u uspeh evropske budućnosti“, rekao je danas u Parizu ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani.

Tokom posete Parizu, Osmani se sastao sa francuskim kolegom Jean-Ives Le Drianom kako bi razgovarao o evropskoj perspektivi zemlje, bilateralnoj saradnji, NATO savezu, agendi reformi u zemlji i regionalnim izazovima.

„Francuska je jedan od glavnih pokretača Evropske unije i snažna evropska zemlja i zahvalni smo što smo danas potvrdili njenu podršku našoj evropskoj integraciji. Ove prijateljske poruke su nam potrebne jer, uprkos izazovima, ne želimo da ostavimo prostora za frustraciju“, rekao je Osmani.

Dvojica sagovornika, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, razgovarali su i o evropskom portfelju zemlje u kontekstu potrebe sprovođenja odluke Saveta EU u martu prošle godine.

„Svakako je uobičajena obaveza da se održi evropski kredibilitet među zemljama zapadnog Balkana, jer ne samo nama, već i čitavom kontinentu je potreban stabilan, prosperitetan i evropski region. I na ovome se više oslanjamo na početnu podršku država članica; oslanjamo se na fer odnos; oslanjamo se na sistem vrednosti. Verujem da smo danas takođe potvrdili ove principe sa Francuskom“, rekao je Osmani.

Da bi produbili bilateralnu saradnju, Osmani i Le Drian potpisali su tri sporazuma; jedan za osnivanje francuske razvojne agencije, jedan za koprodukciju filmova i jedan za prihvatanje donacije prenosnog balističkog sistema prepoznavanja.

Osmani se nakon toga sastao sa savetnicima francuskog predsednika Isabelle Dumont i Alexandreom Adamom, kao i senatorkom Martom De Cidrac, dok će se sastati sa Philippeom Bodouinom, zamenikom generalnog direktora Francuske razvojne agencije. / ibna