Severna Makedonija: Osmani u Atini – planirani sastanci sa političkim i državnim liderima

Severna Makedonija: Osmani u Atini – planirani sastanci sa političkim i državnim liderima

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani boravi u radnoj poseti Grčkoj, na poziv grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa. Tokom jednodnevne posete, sastaće se sa predsednicom Ekaterini Sakellaropoulou, premijerom Kiriakosom Mitsotakisom i zamenikom ministra spoljnih poslova za evropske poslove Miltiadisom Varvitsiotisom.

Osmanija će predsednica Republike primiti u Predsedničkoj palati, a zatim će otići u Ministarstvo spoljnih poslova gde će se sastati sa grčkim kolegom.

Dendias i Osmani, kako je najavilo Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije, razgovaraće o pitanjima vezanim za bilateralne odnose dve zemlje, intenziviranje i produbljivanje političkog dijaloga u različitim oblastima, kao i o Akcionom planu za saradnju i sprovođenje Sporazum o strateškom partnerstvu koji proizilazi iz Prespanskog sporazuma.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će se razgovori fokusirati na pitanja u vezi sa bilateralnim političkim i ekonomskim odnosima, uključujući saradnju u suočavanju sa efektima pandemije, kao i na pitanja od regionalnog interesa sa naglaskom na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Dvojica ministara spoljnih poslova potpisaće tri memoranduma o saradnji nakon sastanka, jedan o civilnoj zaštiti, drugi o saradnji između diplomatskih akademija i treći između Invest North Macedonia i Enterprise Greece.

Potpisivanje memoranduma biće praćeno zajedničkim izjavama dva ministra u Ministarstvu spoljnih poslova, u 13:30 (po lokalnom vremenu).

Osmani će se takođe sastati sa zamenikom grčkog ministra spoljnih poslova Miltiadisom Varvitsiotisom, a jednodnevnu posetu Atini završiće sastankom sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom u 16:30 (po lokalnom vremenu).

Prema Ministarstvu spoljnih poslova Severne Makedonije, na ostalim sastancima sa predstavnicima državnog vrha, biće istaknuta pitanja unapređenja ekonomsko-trgovinske saradnje dve zemlje, strateških planova za povezivanje gasa i goriva, kao i učešće Severne Makedonije u gasnom terminalu Aleksandrupolis u Grčkoj.

Sastanci će se takođe fokusirati na politički razvoj u regionu i regionalnu saradnju, posebno evropsku i evroatlantsku perspektivu i podršku koju Grčka pruža Severnoj Makedoniji u ovom kontekstu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. / Ibna