Severna Makedonija: Osmani u Briselu zbog niza sastanaka

Severna Makedonija: Osmani u Briselu zbog niza sastanaka

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani danas započinje dvodnevnu radnu posetu Briselu, gde će se sastati sa visokim predstavnicima evropskih institucija.

Tokom posete, Osmani će se sastati sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednikom Evropske komisije Josepom Borrellom, kao i sa potpredsednikom Evropske komisije za demokratiju i demografiju, zaduženim za konferenciju o budućnosti Evrope, Dubravkom Šuicom.

Osmani će se sastati i sa komesarom EU za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhelyijem, dok će imati kontakte i sa visokim zvaničnicima Evropskog parlamenta i evropskim poslanicima, uključujući potpredsednicu Evropskog parlamenta Klaru Dobrev, kopredsednika Zajedničkog parlamentarnog odbora Andreasa Schidera, izvestioca za Severnu Makedoniju Ilhana Kucuka i druge poslanike u Evropskom parlamentu.

Na dnevnom redu ministra Osmanija je i sastanak sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine.

Evropski dosije Severne Makedonije biće u središtu razgovora. Osmani je fokusiran na to da će do kraja ove godine ovaj proces biti uspešno završen za vreme nemačkog predsedavanja Savetom EU, usvajanjem pregovaračkog okvira koji predstavlja ključni dokument u pristupnim pregovorima i održavanjem Prve međuvladine konferencije kako bi se svaka zemlja izjasnila o onoj koja traži pristupanje i započne pregovore o tom pitanju.

Bujar Osmani će predstaviti svoje prioritete, sa posebnim naglaskom na dobrosusedske odnose i doprinos regionu, dok će ponovo potvrditi: snažan proevropski program nove vlade, nastavak reformskih procesa koje vodi EU, posebno u oblast vladavine prava, kao i socijalno-ekonomske mere za rešavanje efekata pandemije, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije. / ibna