Severna Makedonija ostala van liste EU jer ne ispunjava epidemiološke kriterijume

Severna Makedonija ostala van liste EU jer ne ispunjava epidemiološke kriterijume

Severna Makedonija juče je zabeležila 126 novih slučajeva koronavirusa, uključujući novorođenče i njegovu majku. Zbog porasta broja novih slučajeva poslednjih dana, ova zemlja ne ispunjava epidemiološke kriterijume Evropske unije i njene granice ostaju zatvorene za građane Severne Makedonije.

U skladu sa odlukama EU, Grčka ne dozvoljava ulazak na svoju teritoriju građanima Severne Makedonije, iako je granični prelaz Evzoni otvoren od 1. jula. Prema odluci, prelazak preko ovog graničnog prelaza je moguć samo ukoliko se radi o veoma bitnim razlozima, odnosno za članove porodica evropskih državljana koji su zaposleni u zdravstvu, ljude koji brinu o starima, sezonske radnike u poljoprivrednom sektoru, prevoznike, diplomate, međunarodno vojno osoblje, radnike humanitarne pomoći, putnike u tranzitu, one koji putuju zbog porodičnih razloga i studente. Odluka će biti preispitana za 15 dana, na osnovu epidemiološke situacije u zemlji.

Ukupan broj obolelih od dijagnoze COVID-19 u Severnoj Makedoniji od početka pandemije sada je 6.344, od kojih se 2.475 oporavio, dok su do sada zabeležena 302 smrtna slučaja. Trenutno je u zemlji 3.557 aktivnih slučajeva.

Gradonačelnik Gostivara i predsedavajući kriznog menadžmenta Arben Taravari očekuju da se situacija sa pandemijom pogorša posle izbora, navodeći nepridržavanje protokola zaštite od koronavirusa tokom predizborne kampanje.

„To je moja procena i nažalost mogu zaključiti da skoro niko ne prati protokole. Lično, u stranci čiji sam član, poštujemo i održavamo određenu udaljenost između sedišta, ali opet postoje grupe ljudi koje se ne pridržavaju, a to je veoma zabrinjavajuće. Ova pojava ne postoji samo u Gostivaru, već i svuda u zemlji. Ponašanje tokom kampanje pokazaće se za mesec dana,” rekao je Taravari juče./ibna