Severna Makedonija: Pendarovski kritikuje Bugarsku zbog makedonskog jezika

Severna Makedonija: Pendarovski kritikuje Bugarsku zbog makedonskog jezika

Predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, ponovio je danas da narod Severne Makedonije ne može da se odrekne svog jezika bez obzira na sve pritiske. Tokom dana otvorenih vrata Instituta za makedonski jezik „Krste Misirkov“ rekao je da su „naučni argumenti i istina na našoj strani i da ih se niko racionalan ne može odreći“.

Kako je rekao, sedam i po decenija od standardizacije makedonskog jezika, „zanimljivo je da poricanje ne potiče od relevantnih, globalnih jezičkih autoriteta i instituta koji su dugo glasni po ovom pitanju, već od nekih, uglavnom nama bliske političke i akademske ličnosti“.

Pendarovski je naglasio da „čin formalizacije i standardizacije makedonskog jezika ima dugu istoriju u aktivnostima i delima Đorđije Pulevskog, Jordana Hadžija Konstantinova-Džinota, Partenija Zografskog i mnogih drugih kulturnih ličnosti iz 19. veka, što je kulminiralo radom Misirkova. Zato nije slučajno što Institut za makedonski jezik nosi njegovo ime. Naravno, proces ne bi bio završen bez Narodnooslobodilačke borbe, oslobađanja od fašizma i uspostavljanja Republike Makedonije kao ravnopravne federalne jedinice u bivšoj Jugoslaviji“.

Odao je posebnu počast Blažu Koneskom i njegovim glavnim delima „Gramatika makedonskog jezika“ i „Istorija makedonskog jezika“, koji su postavili solidnu osnovu za sva dalja makedonska proučavanja.