Severna Makedonija: Pendarovski potpisao ukaz o proglašenju Zakona o popisu

Severna Makedonija: Pendarovski potpisao ukaz o proglašenju Zakona o popisu

Nakon konsultacija sa pravnim ekspertima, predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski potpisao je ukaz o proglašenju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i građana u Republici Severna Makedonija u ovoj godini.

Pendarovski očekuje da se proces popisa neće politizovati i da će se dobijeni podaci koritisiti za opšti razvoj, te da će omogućiti formulaciju dugoročnih strategija i vitalnim oblastima života u zemlji.

Zakon je usvojen u Parmalmentu prošle sedmice sa 62 glasa poslanika iz vladajuće koalicije, ali i albanskih partija iz opozicije, dok su poslanici glavne opozicione stranke VMRO-DPMNE bili uzdržani. Parlament ove zemlje broji 120 članova.

Popis stanovništva će biti održan od 1. do 21. aprila ove godine.

Nacionalistički VMRO-DPMNE saopštio je da neće priznati rezultate popisa, optužujući Zorana Zaeva, premijera Severne Makedonije, i Ali Ahmetija, lidera DUI, najveće albanske partije, da pokušavaju prekompnovati demografsku sliku zemlje.

VMRO-DPMNE takođe proziva i predsednika Pendarovskog optužujući ga za “subordinaciju” sa Zoraom Zaevim sa kojim će “snositi istu odgovornost za propast popisa”./ibna