Severna Makedonija: Pendarovski razgovarao sa Erdoganom

Severna Makedonija: Pendarovski razgovarao sa Erdoganom

Predsednik Republike Severna Makedonija Stevo Pendarovski itelefonom je razgovarao sa predsednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Tokom rzgovora,  Pendarovski se u ime građana Republike Severna Makedonija, i svoje lično ime, zahvalio Erdoganu na medicinskoj opremi, uniformama, maskama i testnim setovima koji su stigli iz Turske, dodajući da su savezništvo i solidarnost među državama važni usred ovih teških vremena kada se radi o epidemiji COVID-19 širom sveta.

Istovremeno, predsednik Pendarovski izrazio je solidarnost i podršku Turskoj u naporima da se izbori sa COVID-19, jer je Turska među deset najugroženijih zemalja sa skoro 40.000 potvrđenih slučajeva zaraze i više od 800 smrtnih slučajeva. U tom kontekstu, izrazio je saučešće porodicama žrtava i poželio što brži oporavak pacijentima COVID-19.

Kada je reč o situaciji u zemlji u suočavanju sa epidemijom COVID-19 i njenom uticaju, Pendarovski je informisao Erdogana da je situacija stabilna zbog činjenice da je, između ostalog, Severna Makedonija bila među prvim zemljama u regionu koje su uvele mere koje se odnose na pandemiju. U tom kontekstu, predsednik Pendarovski je dodao da se zemlja priprema za izazove sa kojima će se ekonomija suočiti nakon završetka pandemije, naglašavajući važnost snažnih ekonomskih veza dveju zemalja.

Dvojica predsednika izrazila su zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima, a predsednik Pendarovski zahvalio je predsedniku Erdoganu na dugoročnoj i značajnoj podršci Turske u okončanju procesa pridruživanja NATO-u, strateškog cilja Severne Makedonije, gde će se partnerstvo nastaviti u novom kontekstu između dve članice Saveza.

Iz Kabineta turskog predsednika je saopšteno da su njih dvojica razgovarali o pitanjima koja se odnose na saradnju u borbi protiv koronavirusa, bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima. / ibna