Severna Makedonija: Pendarovski se sastao sa Borrellom, Sassolijem, Varhelyijem i Lajčakom

Severna Makedonija: Pendarovski se sastao sa Borrellom, Sassolijem, Varhelyijem i Lajčakom

Tokom radne posete Briselu, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski sastao se danas sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom Unije za spoljnu politiku i bezbednost Josepom Borrellom i predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem.

Na sastanku sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Borelom, predsednik Pendarovski je rekao da je Severna Makedonija u prošlosti pokazala političku zrelost i maksimalan fokus u postizanju svoje evropske perspektive. Naglašavajući da je integracija Severne Makedonije u interesu stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta čitavog regiona, predsednik Pendarovski je naglasio potrebu da Evropska unija dalje jača svoju ulogu, što će imati pozitivan uticaj na celokupan politički proces, reformsku agendu i, generalno, na optimizam u društvima zemalja zapadnog Balkana.

Visoki predstavnik i potpredsednik Unije Borrell ponovio je jasnu i nespornu perspektivu EU za Severnu Makedoniju i raduje se usvajanju pregovaračkog okvira od strane Saveta kako bi se prva međuvladina konferencija mogla održati što je pre moguće. Visoki predstavnik / potpredsednik je naglasio važnost nastavka napredovanja u reformama EU, posebno u vladavini zakona, u interesu građana. Pozdravio je poboljšani dosje zemlje u vezi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Sagovornici su se osvrnuli i na situaciju u Uniji i Severnoj Makedoniji, povezanu sa borbom protiv Covid-19, kao i na postupak imunizacije. U tom kontekstu, predsednik Pendarovski pozdravio je solidarnost Evropske unije i zahvalio se na sveukupnoj podršci i pomoći u suočavanju sa pandemijom i izrazio očekivanje da će do kraja avgusta stići vakcine koje bi Severna Makedonija trebalo da dobije putem mehanizama unutar Unije.

EU je pružila finansijsku pomoć bez presedana i pokazala snažno partnerstvo sa zapadnim Balkanom od početka pandemije i ostaje posvećena pomaganju regionu i nakon toga. S tim u vezi, EU je na sto stavila Plan ekonomskih ulaganja do devet milijardi evra kako bi se otvorio put za više povezan, zeleni rast i rast usmeren na ljude na zapadnom Balkanu.

Visoki predstavnik i potpredsednik vlade Borrell i predsednik Pendarovski razgovarali su o geopolitičkim i regionalnim kretanjima i privilegovanom partnerstvu između EU i zapadnog Balkana. To je uključivalo regionalnu saradnju u cilju otključavanja ekonomskog potencijala i pripreme regiona za članstvo u EU.

 

Na sastanku sa predsednikom Evropskog parlamenta Sasolijem, razmenjena su mišljenja i informacije o napretku Severne Makedonije u ključnim reformskim oblastima u kontekstu procesa evropskih integracija, kao i o trenutnim izazovima Covid- 19 pandemije.

Oba sagovornika su naglasila izuzetno važnu kontinuiranu komunikaciju državnih institucija sa Evropskim parlamentom, koja postavlja solidne temelje za značajan napredak u primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i procesu integracije i pristupanja Evropskoj uniji. Izražavajući zadovoljstvo snažnom i principijelnom podrškom EP-a u tom pravcu, predsednik Pendarovski naglasio je da je usvajanje pregovaračkog okvira i održavanje prve međuvladine konferencije u bliskoj budućnosti ključni prioritet.

Predsednik Stevo Pendarovski započeo je ranije danas svoju radnu posetu Briselu sastancima sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyijem i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja na zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčakom.

Na sastanku sa komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije Oliverom Varheliijem, predsednik Pendarovski izrazio je zahvalnost na posvećenosti i podršci primeni sporazuma o distribuciji 651.000 doza vakcine Pfizer zemljama zapadnog Balkana, od čega će Severna Makedonija dobiti 119.000 vakcina. Pendarovski je rekao da je presudno ubrzati proces vakcinacije u narednom periodu i omogućiti da se život što pre normalizuje, zahvalivši se EU na punoj podršci i pomoći u suočavanju sa pandemijom, kao i na pokazanoj solidarnosti.

Predsednik Pendarovski pozdravio je ulogu komesara Varhelyija u pripremi ekonomsko-investicionog plana za zapadni Balkan od strane Evropske unije i naglasio očekivanja da će njegova primena imati veoma važan pozitivan uticaj na socijalno-ekonomski razvoj zemalja i da će ojačati regionalnu saradnju.

Sagovornici su razgovarali o mogućnostima da Severna Makedonija krene napred u evropskim integracijama, u kontekstu predstojećih sastanaka u okviru Evropske unije koji će se održati u maju i junu ove godine, kao i o bilateralnim pitanjima vezanim za dobrosusedske odnose. Na sastanku su razmenjena mišljenja i informacije o prevazilaženju problema sa Bugarskom.

Predsednik Pendarovski i komesar Varhelyi naglasili su važnost uskoro održavanja međuvladine konferencije i formalnog početka pristupnih pregovora za članstvo Severne Makedonije u Evropskoj uniji.

Na sastanku sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja na zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčakom razgovarano je o najnovijim dešavanjima u regionu, kao i izazovima sa kojima se ona suočava u pogledu regionalne stabilnosti.

Sagovornici su naglasili značaj regionalne saradnje i procesa proširenja Evropske unije. U tom kontekstu, predsednik Pendarovski rekao je da je Severna Makedonija spremna da započne pristupne pregovore sa EU. / ibna