Severna Makedonija: Pitanje pristupnih pregovora biće rešavano nakon izbora u Bugarskoj, kaže Zacarias

Severna Makedonija: Pitanje pristupnih pregovora biće rešavano nakon izbora u Bugarskoj, kaže Zacarias

Zamenik portugalskog ministra spoljnih poslova Ana Paula Zacarias izrazila je nadu da će bugarski parlamentarni izbori 11. jula rešiti i veto Bugarske na početak pregovora o pridruživanju Severne Makedonije sa EU.

Zacarias je rekla bugarskom Nacionalnom radiju da stav Bugarske treba poštovati i da u EU ne bi trebalo da dolazi do neslaganja.

„Ovo je vrlo teška rasprava, posebno za Bugarsku, tiče se istorije, kulturnog identiteta dve zemlje, kao i buduće saradnje. Oni trenutno rade na mapi puta koja će im pomoći da sarađuju, a Bugarska će imati garancije da će, kada se Severna Makedonija pridruži EU, stvari ići glatko,” rekla je Zacarias.

Prema njenim rečima, Severna Makedonija je prošla teške pregovore sa Grčkom, zbog čega je promenila ime. U isto vreme, problem između Sofije i Skoplja veoma je težak, jer je povezan sa jezičkom i kulturnom dimenzijom obe države.

„Novi izbori biće održani u Bugarskoj 11. jula i mislim da bugarske vlasti čekaju rezultate pre nego što odluče kako da deluju“, rekao je Zacarias.

Rekla je da je veoma važno da se ne unose nesuglasice između dve zemlje u EU i da se na Bugarsku vrši pritisak na kompromis.

„Mislim da nije pravo vreme za rešenje. Bugarskoj je trebalo više vremena da razgovara o ovim pitanjima. Bez obzira na izbore, mislim da se pregovori sa Severnom Makedonijom moraju nastaviti, posebno u pogledu mape puta, koja mora biti jasna. Obe strane pokušavaju da izraze svoj stav – Bugarska je uvek govorila da se ne protivi pridruživanju Severne Makedonije EU, već želi da bude tamo, kaže zamenica portugalskog ministra za evropske poslove, čija zemlja predsedava EU u prvoj polovini ove godine.

Zacarias zaključuje da neke aspekte treba razjasniti i dodaje da je potrebno više vremena, više pažnje i da debata treba da se nastavi. / ibna