Severna Makedonija: Policija traga za bivšim prvim obaveštajcem

Severna Makedonija: Policija traga za bivšim prvim obaveštajcem

Od nedelje popodne, policija Severne Makedonije u lovu je na Sašu Mijalkova, bivšeg direktora Službe bezbednosti i kontraobaveštajne delatnosti (UBK) u administraciji Nikole Gruevskog, nakon što je sud doneo odluku o kućnom pritvoru do odluke u slučaju „Target- Tvrđava“ najavljenom za 26. februara. Mijalkov je glavni optuženi u ovom slučaju i u svojoj izjavi tužilac Lenče Ristevska zatražila je maksimalnu kaznu.

Na zahtev javnog tužioca, Krivični sud je izdao nalog za kućni pritvor za Sašom Mijalkovom. Policija traga za Mijalkovom od juče popodne u njegovom stanu, u kući u Vodnom i hotelu Marriott, gde se Mijalkov poslednji put pojavio oko 14 sati u bašti kafiću, u blizini hotela Marriott.

Nakon konačnih stavova odbrane i tužilaštva, presuda u predmetu „Target Tvrđava“ zakazana je za 26. februar. Optuženo je 12 osoba, a Mijalkov je glavni optuženi. Optužen je za vođenje zločinačke organizacije, zloupotrebu vlasti i primanje mita zbog ilegalnog uticaja, od kojih poslednje ističe krajem februara.

„Iako se radi o zločinima za koje je predviđena maksimalna kazna do pet godina, i dalje uzimajući u obzir posledice krivičnog dela i uticaj koji on ima na živote ljudi kao rezultat nelegalnog presretanja njihovih komunikacija i njegovog uticaja na društvo kao u celini, verujemo da nema zapreke da optuženi Sašo Mijalkov, Goran Grujevski i Nadica Nikolić kao osnivači grupe budu osuđeni na maksimalnu zatvorsku kaznu za svako krivično delo za koje se terete“, rekla je tužilac Ristevska u nedelju.

Tokom saslušanja 19. februara, Mijalkov je izjavio da ilegalni nadzor telefona u zemlji od 2008. do 2015. nisu sprovodile službe UBK. Naveo je da nije učestvovao u presretanju telefonskih razgovora i uništavanju opreme za nadzor komunikacija. Kako je tvrdio, u zemlji su postojali i drugi sistemi prisluškivanja, osim sistema UBK.

Do sada nije bilo naznaka da bi bivši šef tajne policije Sašo Mijalkov pokušao da pobegne, naglašavajući tako potrebu za izdavanjem centralne poternice. Redovno je prisustvovao svim sudskim raspravama i pripremao odbranu. Da li je pobegao, očigledno će se danas znati.

Na društvenim mrežama ogorčeni građani strahuju da bi se mogao ponoviti incident sa Nikolom Gruevskim, koji je pobegao u Mađarsku, gde su mu lokalne vlasti dale azil.

Zbog mogućeg bekstva Mijalkova, lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski zahtevao je ostavku vlade objavivši na Fejsbuku sledeću poruku:

„Davno sam rekao da mafija ima svoju državu. Nema dna koje nisu dostigli. Ostavka Vlade odmah!“ objavio je Mickoski na Fejsbuku.

VMRO-DPMNE izbacila je Mijalkova iz svojih redova, a sadašnje rukovodstvo stranke predstavilo ga je kao jedan od najvažnijih koraka u čišćenju stranke i kao neku vrstu čišćenja.

Odlukom suda, Mijalkov je davno lišen pasoša i nalazi se na listi osoba kojima je zabranjen izlaz iz zemlje, što znači da ne može napustiti zemlju preko zvaničnih graničnih prelaza. / ibna