Severna Makedonija: Politički lideri se sastaju ali datum izbora ostaje nepoznat

Severna Makedonija: Politički lideri se sastaju ali datum izbora ostaje nepoznat

Lideri političkih stranaka u Severnoj Makedoniji složili su se danas da sledeće nedelje održe još jedan sastanak sa predsednikom zemlje kako bi se odredio datum izbora, izjavio je posle sastanka predsednik Alijanse za Albance Zijadin Sela.

Nakon skoro dvoipočasovne rasprave, najveća vest sa sastanka sa Stevom Pendarovskim bila je da ne postoji odluka o datumu održavanja odloženih izbora.

Izjave lidera DUI-a Ali Ahmetija bile su na istoj talasnoj dužini.

Do tada, Komisija za zarazne bolesti koja je zadužena za bezbednosti birača mora prikupiti informacije, Izborna komisija se mora izjasniti o vremenu potrebnom za organizovanje izbora, a moraju se dobiti i informacije OEBS-a o načinu nadgledanja izbora u Severnoj Makedoniji.

Na sličan način, predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski objasnio je da ne želi izbore na kojima bi mogao biti izgubljen čak i jedan ljudski život. Ukazao je i na nedavni pritisak Bugarske u vezi s evropskim integracijama Severne Makedonije, mada je rekao da o tom pitanju nije postignut dogovor jer se, kako je rekao, Zoran Zaev tome protivio. Pored toga, Mickoski je pitao da li će se vanredno stanje produžiti, ali nije dobio odgovor.

Zoran Zaev rekao je da je prvi put ovaj sastanak sazvan na zahtev opozicije, nakon prikupljanja potpisa poslanika za početak rada Narodne skupštine, koja sada deluje po nalogu Ustavnog suda.

Lider SDSM-a se pitao kako se može odrediti datum izbora u slučaju da vanredno stanje traje još 30 dana, ako nema produženja ili da bude skraćeno. Rekao je da ima dovoljno vremena za upućivanje zahteva OEBS-u, ali najvažnije je zaštititi zdravlje građana. Zaev je naglasio da su se svi složili da je neophodno naučiti da građani žive s koronavirusom, kao što je slučaj širom sveta. Ponovio je ono što je rekao poslednjih dana – da bi na jesen mogao da se pojavi novi talas epidemije i da bi izbori do tada trebali biti održani kako bi se formirala normalna Vlada i Parlament.

Prema njegovim rečima, svi su zaključili da Vlada treba odmah da pošalje zahtev OEBS-u da pruži odgovor da li bi mogao da pošalje promatrače na izbore. / ibna