Severna Makedonija: Politički subjekti podeljeni oko pitanja navođenja nacionalnosti na ličnim kartama

Severna Makedonija: Politički subjekti podeljeni oko pitanja navođenja nacionalnosti na ličnim kartama

Među političkim subjektima u Severnoj Makedoniji postoji razlika u mišljenjima da li bi nacionalnost trebalo da bude upisana u nove lične karte ili ne. Za neke je to neophodno, za druge to ne postoji u svetskoj praksi.

Iako se predsednik Stevo Pendarovski ne slaže da nacionalnost treba da bude na ličnim kartama, jer je to praksa koju nije usvojila nijedna demokratija u svetu, premijer Zoran Zaev smatra da ponekad ima smisla imati različite poglede sa predsednikom na određene pitanja, iako veruju u iste vrednosti

„Ne postoji demokratska država na svetu u kojoj su javno zabeležena etnička ili verska uverenja. Ne smeta mi, ne mislim da će se, ako se ovaj zakon donese sa takvom odredbom, država raspasti, niti da će imati negativne posledice. Lično se ne slažem, ali ako oni budu glasali na ovaj način, potpisaću ukaz, mada se ne slažem da bi ti podaci trebali biti navedeni na ličnim kartama“, rekao je Pendarovski.

Prema Zaevu, dobro je što će predsednik potpisati ukaz ako većina odobri zakon.

„Ponekad se mi koji verujemo u iste vrednosti u nekim aspektima razlikujemo i to ima puno smisla. Međutim, predsednik je prvi građanin zemlje, ovo je za mene nešto što vredi napomenuti; na prvom sastanku ćemo razgovarati o argumentima. Sve etničke zajednice u zemlji će se uzeti u obzir, ali državljanstvo je karakteristika koja je obavezna u svim dokumentima i nigde nije zabranjeno ili ograničeno da bude etnička“, rekao je juče Zaev.

Podsetio je da je politička stranka BESA podnela i podržala zakonski predlog 2019. godine kada su usvojene ustavne promene i da deluje sa određenom rečju unutar vladajuće koalicije.

„BESA je to tražila, zatim su dali svoje argumente, zatim javno i do tada je vlada objavila da je to prihvatljivo, naravno da smo to ispitali i to je u duhu Prespanskog sporazuma. Lična karta je identifikacioni dokument i u multinacionalnom društvu, kada su moguće manje etničke zajednice, ne smemo da ćutimo. Najveća zajednica nije izgubljena; Makedonci, Albanci, svi će biti registrovani”, rekao je Zaev.

Naglasio je da su argumente pregledale stručne službe i na njih se upućivalo sa Prespanskim sporazumom.

„Važno je u potpunosti poštovati državljanstvo tamo gde su Makedonci / državljani Republike Severne Makedonije. Nacionalni identitet Makedonaca potvrđen je Prespanskim sporazumom, kao i makedonski jezik, i apsolutno ne preti nikakvom interesu “, rekao je Zaev.

Lider glavne opozicione stranke Hristijan Mickoski rekao je da VMRO-DPMNE smatra da bi nacionalnost trebalo da bude na ličnim kartama i pasošima ali da ne podržava promenu imena „Republika Makedonija“. Zbog toga, kaže, postoji petogodišnji period koji se mora primeniti na lična lična dokumenta i pasoše.

Što se tiče predloga za registraciju državljanstva na ličnim kartama, on je pozvao Zaeva, ako to zaista želi, da vlada podnese parlamentu zakon sa evropskom zastavom.

„Ako Zaev to zaista želi, zašto to ne učiniti sada i predati zakon Parlamentu, sa evropskom zastavom, tako da mogu biti prepoznat kao Makedonac. Apsolutno je tačno da o tome postoji ozbiljna primedba ambasadora susedne države“, rekao je Mickoski.

Smatra da se koalicija između SDSM-a i BESA stoji na staklenim nogama, jer je Zaev, nakon što ga je ukorio strani diplomata, povukao ono što je dogovoreno tokom formiranja koalicije, odnosno uključivanje nacionalnosti građana u identifikacione kartice.

Ujedinjena stranka za Makedoniju (OM) saopštila je da ne podržava uključivanje nacionalnosti u identifikacione dokumente i poziva one koji to predlažu da preispitaju ovaj predlog i naprave bolju analizu mogućih posledica.

Prema njima, nacionalnost je individualno pravo na samoopredeljenje.

„Individualna sloboda je da svaka osoba oseća i bude ono što jeste. Čak i u saveznim državama i u zemljama u kojima ima više nacionalnosti, nacionalnost se ne piše, to je sveto pravo na ličnu slobodu i demokratiju“, kažu u stranci “Ujedinjeni za Makedoniju“.

Grčka, s druge strane, očekuje dosledno poštovanje Prespanskog sporazuma i ne želi da komentariše ono što opozicija u Severnoj Makedoniji govori.

„Nadamo se i očekujemo dosledno poštovanje odredbi Prespanskog sporazuma, što je jedna od tačaka, kriterijuma povezanih sa procesom pristupanja Severne Makedonije EU“, rekao je portparol grčkog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandros Papajoanu.

Upitan o zahtevu VMRO-DPMNE da u identitete ne uključi pridev „Severna“, Papaioannou je rekao da neće komentarisati „ono što opozicija kaže u Severnoj Makedoniji“.

„Ono što želim da kažem je ono što je rekao Nikos Dendias kada je Bujar Osmani bio ovde. Naravno, nadamo se i očekujemo dosledno poštovanje odredbi Prespanskog sporazuma, što je jedna od tačaka, kriterijuma pomenutih u procesu pristupanja Severne Makedonije i početka pregovora sa EU. Ne bih da komentarišem šta VMRO kaže u ovom slučaju, rekao je predstavnik grčkog Ministarstva spoljnih poslova./ ibna