Severna Makedonija: Portugal se nada da će prva međuvladina konferencija biti održana do jula

Severna Makedonija: Portugal se nada da će prva međuvladina konferencija biti održana do jula

Portugalska ministarka spoljnih poslova Ana Paula Zacarias rekla je da se njena zemlja, koja predsedava EU do 1. jula ove godine, nada da će spor Skoplja sa Sofijom biti rešen i da će konačno biti održana prva međuvladina konferencija sa Severnom Makedonijom, navodi se u izveštajima agencije MIA iz Brisela .

Zacarias je rekla za MIA da je proširenje EU prioritet za portugalsko predsedavanje koje je dužnost preuzelo 1. januara a čiji mandat završava 30. juna ove godine.

Dodala je da su u toku kontakti sa obe strane, Skoplja i Sofije, s ciljem pronalaženja rešenja za bilateralni spor koji koči početak pregovora sa EU.

„Započeli smo političke kontakte sa Bugarskom i Republikom Severnom Makedonijom, kako bismo pronašli način da pokrenemo proces i tokom našeg predsedavanja održali prvu međuvladinu konferenciju sa Severnom Makedonijom, ali i sa Albanijo,“ izjavila je danas Zacarias.

Portugalski ministar spoljnih poslova za evropska pitanja dodala je da su u ovom trenutku potrebni dodatni politički razgovori između dve strane i uverila da će ih Lisabon sprovesti u duhu poverenja. / ibna