Severna Makedonija: Portugalsko predsedavanje će pogurati početak pristupnih pregovora

Severna Makedonija: Portugalsko predsedavanje će pogurati početak pristupnih pregovora

Portugalsko predsedavanje Evropskom unijom smatra proces proširenja važnim pitanjem i uložiće sve napore da intenzivira dijalog za usklađivanje pregovaračkog okvira i da formalno započne pristupne pregovore između Severne Makedonije i EU. Pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji pomoći će održavanju kredibiliteta EU u celom regionu.

To su bile poruke koje su potpredsednik vlade za evropske poslove Nikola Dimitrov i ministar spoljnih poslova Bujar Osmani u Briselu dobili od portugalskog ministra spoljnih poslova Augusta Santos Silve i potpredsednika Evropske komisije i visokog predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Josepa Borrella.

Na sastancima sa Silvom, Dimitrov i Osmani jednoglasno su izjavili da procesu evropskih integracija mora biti posvećena povećana pažnja, posebno u slučaju Severne Makedonije, koja od marta prošle godine ima konsenzusnu odluku svih država članica da započne pregovore. Ponovili su posvećenost zemlje reformskom procesu, ističući da je jasna perspektiva zemlje za buduće punopravno članstvo u EU najsnažniji podsticaj za nastavak reformskog procesa i integrisanje evropskih vrednosti u Severnu Makedoniju.

Silva je dala pregled prioriteta portugalskog predsedavanja za socijalnu, digitalnu i zelenu Evropu, jačajući poverenje svojih građana u evropski socijalni model, promovišući Uniju zasnovanu na zajedničkim vrednostima, solidarnosti, transformaciji i koheziji; EU sposobna za koordinisanu akciju za oporavak od krize COVID-19.

Tokom sastanka između Osmanija i Dimitrova i Josepa Borrella, procenjeno je da će početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU pomoći u održavanju kredibiliteta EU u celom regionu.

„Fokus razgovora bila je budućnost politike proširenja EU, posebno u kontekstu razvoja nakon usvajanja nove metodologije i mogućnosti koje nudi za intenziviranje procesa, usklađivanje pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju, te značaj i koristi regionalne saradnje i promocije dobrosusedskih odnosa kao ključnih elemenata za evropsku perspektivu, kako za zemlju, tako i za celu regiju“, kako je saopštila Pres služba Vlade Severne Makedonije.

Na sastanku je istaknuta činjenica da Severna Makedonija ima veliki broj prijatelja među državama članicama EU, čiji se interesi za budućnost Evrope podudaraju sa našim za punopravnu integraciju zapadnog Balkana u evropski blok i za „konačnu integracija Unije“.

Dimitrov i Osmani su na sastanku naglasili da vlada nastavlja reforme kako bi održala fokus procesa reformi i održala „pozitivan rekord za Severnu Makedoniju“.

Borrell je sa svoje strane tokom razgovora pozdravio visok nivo usklađenosti Severne Makedonije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU .

„Sastanak Dimitrova i Osmanija sa Borelom dolazi u izuzetno važnom trenutku za proces proširenja EU, i s tim u vezi sagovornici su se složili da će početak pregovora sa Severnom Makedonijom pomoći u održavanju kredibiliteta EU u čitavom području“, navodi se u saopštenju.

Osmani i Dimitrov su se takođe sastali sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, kako bi razgovarali o evropskoj perspektivi Severne Makedonije, dobrosusedskim odnosima, regionalnim inicijativama i očekivanjima za naredni period. Na sastanku je zaključeno da je Severna Makedonija spremna da započne pregovore sa Evropskom unijom, ističući da je ta zemlja uspešna evropska priča u regionu i, prema tome, primer za druge zemlje Zapadnog Balkana – što jasno pokazuje reformsku moć Evropska ideja.

„Stoga se evropska perspektiva severne Makedonije mora nastaviti bez obzira na izazove na ovom putu. To će biti potvrda zadržavanja politike proširenja na dnevnom redu EU, ali i da stvarno ulaganje u reforme i dobrosusedske odnose znači sigurno ulaganje u bolju budućnost ljudi“, rekao je nakon sastanka.

U međuvremenu, portugalski ministar spoljnih poslova Silva rekao je Evropskom parlamentu da su inspiracije njegove zemlje za predsedavanje EU na polju proširenja bile „prilično ambiciozne“.

„Želimo da doprinesemo odobravanju pregovaračkog okvira sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da nastavimo tekuće pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom“, rekao je Santos Silva odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Nekoliko članova evropskog parlamenta istaklo je da EU ne bi trebalo da zaboravi Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, kao ni prepreke i probleme koje Bugarska postavlja Severnoj Makedoniji na putu ka EU, rekla je članica Komisije Isabel Santos iz Portugala.

Mađarski evropski poslanik Andor Deli ukazao je na razlike u pristupu procesu proširenja između Saveta i Evropskog parlamenta i pitao portugalskog ministra šta će učiniti da ubrza primenu nove pregovaračke metodologije.

„Nije izvršena nikakva promena u ovoj metodologiji“, rekao je Deli, dodajući da su „potrebne pozitivne poruke da bi se ubrzao proces proširenja“.

Austrijski evropski poslanik Andreas Schieder pitao je kako će započeti pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Schieder je takođe rekao da ga zanima šta će se dogoditi u dijalogu između Kosova i Srbije. „Mislim da je važno da Evropa vodi ovaj dijalog“, rekao je.

Odgovarajući na pitanja evropskih poslanika, Santos Silva je rekao da bi trebalo rešiti pitanja između Severne Makedonije i Bugarske, jer ona „odražava EU u celini“, da se nadaju napretku u tom procesu i da će odluke iz prošle godine o početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom treba sprovesti. / ibna