Severna Makedonija: Portugalsko predsedništvo se nada da će prva međuvladina konferencija biti održana do juna

Severna Makedonija: Portugalsko predsedništvo se nada da će prva međuvladina konferencija biti održana do juna

Portugal, koji trenutno predsedava Evropskom unijom i Evropskom komisijom, još uvek se nada da će se do kraja njegovog predsedavanja održati međuvladina konferencija sa Severnom Makedonijom.

Ana Paula Zacarias, portugalska ministarka spoljnih poslova za pitanja EU, objasnila je da su ministri juče tokom Saveta za opšte poslove razgovarali o Severnoj Makedoniji i Albaniji, kao i o proširenju uopšte.

„Želela bih da kažem da sve države članice ovde žele da vide napredak, Predsedništvo je razgovaralo sa zemljama kandidatima i državama članicama, a uz podršku komesara EU Olivera Varheliya razgovarali smo sa bugarskim vlastima“, rekla je Zacarias.

Dodala je da je Bugarska trenutno u postizbornom periodu, ali da debata o Severnoj Makedoniji i dalje daje rezultate.

„Tokom našeg predsedavanja želimo da započnemo međuvladine konferencije sa Severnom Makedonijom i Albanijom“, rekla je portugalska ministarka spoljnih poslova.

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič dodao je da se čine svi napori da ova institucija usvoji pregovarački okvir za Severnu Makedoniju do kraja portugalskog predsedavanja, 30. juna, i da održi prvu međuvladinu konferenciju.

„Za Evropsku komisiju, Severna Makedonija ispunjava sve uslove i moramo zajedno raditi na usvajanju pregovaračkog okvira i organizovanju međuvladine konferencije“, rekao je Šefčovič.