Severna Makedonija: Predlog da se izbori održe u avgustu ili septembru znači da se neće ni održati, kaže Zaev

Severna Makedonija: Predlog da se izbori održe u avgustu ili septembru znači da se neće ni održati, kaže Zaev

„To što predlažu izbore krajem avgusta ili početkom septembra, zapravoznači da uopšte ne predlažu izbore. Nema ni zdravstvenog ni političkog autoriteta koji može tvrditi i garantovati da do tada neće biti zaraženih. Naša je odgovornost suprotstaviti se svakom pokušaju izazivanja političke krize“, rekao je predsjednik SDSM-a Zoran Zaev u intervjuu za mkd.mk pre početka ključne sedmice za rešavanje drame oko datuma izbora.

Indirektno je nagovestio da je oko datuma moguć kompromis: „Mi smo demokrate i verujemo da bi izbori trebali biti demokratska borba između vlade i glavne opozicije. Stoga ćemo učiniti sve što je potrebno da osiguramo učešće opozicije. Nemamo problema da pričamo o postizanju sporazuma, ali nećemo dozvoliti da građani ili država budu oštećeni nepotrebnim odgađanjima“.

Nastavljajući, Zoran Zaev je dodao da „niko od nas ne bi trebao ni pokušavati, a kamoli ugroziti zdravlje našeg naroda, zemlje koja se suočava s ustavnom krizom, ćorsokakom koji će usporiti sve procese i aktivnosti koje imaju za cilj zaštititi zdravlje građana, štedi radna mjesta i pomaže naš domaći budžet ”./ ibna