Severna Makedonija: Predsednik Izborne komisije poziva građane da provere da li se nalaze na biračkom spisku

Severna Makedonija: Predsednik Izborne komisije poziva građane da provere da li se nalaze na biračkom spisku

Predsednik Državne izborne komisije Severne Makedonije apeluje na građane da preko web stranice Komisije provere da li su na biračkom spisku ili ne, i da ne čekaju da država to učini.

Predsednik Državne izborne komisije (SEC) Oliver Derkoski rekao je u intervjuu za agenicju MIA da se, iako još nije objavljeno, Komisija priprema za vanredne parlamentarne izbore 12. aprila. Derkoski je napomenuo da bi izmene Izbornog zakonika, koje još nisu u parlamentarnoj proceduri, trebalo da budu usvojene što je pre moguće, kako bi se pravilno primenile.

„Radna grupa pod vodstvom Ministarstva pravde već neko vreme radi na izmenama Izbornog zakona kako bi se primenila neka zapažanja OSCE-a i ODIHR-a, kao i neka druga zapažanja raznih aktera uključenih u izborni proces“, rekao je Derkoski. “Nadam se da će to uskoro biti završeno i da ćemo na kraju, kao Komisija, imati dovoljno vremena da se na vreme pripremimo za nove izmenjene zakonske standarde. Te stvari moraju biti urađene na vreme kako bi bilo dovoljno vremena da se one pravilno sprovedu,” rekao je Derkoski.

Predsednik Državne izborne komisije pozvao je danas građane da iskoriste priliku preko web stranice Komisije da provere da li su na biračkom spisku ili ne i da ne čekaju da se podaci dvostruko proveravaju.

Država je izdala više od dva miliona i 400 hiljada državljanstva i to je lista, što znači da je broj od milion i 800 hiljada stvarni broj birača na biračkim spiskovima, rekao je Derkoski.

Predsednik Državne izborne komisije smatra da građani treba da izađu na birališta i ostvare svoje pravo, jer to mogu učiniti samo jednom u 3-4 godine./ibna