Severna Makedonija: Predsednik Velike nacionalne skupštine Turske u dvodnevnoj poseti Skoplju

Severna Makedonija: Predsednik Velike nacionalne skupštine Turske u dvodnevnoj poseti Skoplju

Predsednik Velike nacionalne skupštine Turske Mustafa Šentop danas i sutra se nalazi u poseti Sesvernoj Makedonij, u pratnji parlamentarne delegacije.

U okviru svojih kontakata, Šentop će se sastati sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, premijerom Zoranom Zaevom, predsednikom parlamenta Talatom Xhaferijem i predsednikom Ustavnog suda Salihom Muratom.

Prema programu, Šentop će učestvovati u događajima povodom Dana turskog obrazovanja 21. decembra, gde će održati govor.

Predsedavajući parlamenta koji će svečano otvoriti izložbu „Istorijska avantura turskog streličarstva“, Fondacije za streličarstvo i Instituta Yunus Emre, takođe će posetiti Međunarodni balkanski univerzitet gde će se obratiti mladima.

Šentop će posetiti međunarodnu školu Maarif 22. decembra, poslednjeg dana posete.

U intervjuu za MIA, predsednik Velike nacionalne skupštine Republike Turske rekao je da u Severnoj Makedoniji razne etničke i verske zajednice vekovima žive zajedno u miru i prosperitetu i da im je u Turskoj drago da to vide. Raznolikost je izvor bogatstva jedne zemlje i u tom pogledu je, dodao je, Severna Makedonija jedna od najbogatijih zemalja, ne samo na Balkanu, već i u svetu. U isto vreme, ističe Šentop, činjenica da država zadržava ovo neprocenjivo bogatstvo ustavom i zakonskim propisima je itekako dobrodošla.

„Vidimo da Ohridski okvirni sporazum iz 2001. godine i Zakon o jezicima usvojeni 2008. godine potvrđuju pravo na obrazovanje koje pruža obrazovanje na albanskom, turskom, rumunskom, srpskom, bosanskom i vlaškom jeziku. Turska zajednica u Makedoniji, iz koje takođe potičem, veoma je zadovoljna korištenjem ovog prava i izražava to zadovoljstvo u svakoj prilici. Odnosno, posebno smo ponosni kada od svojih prijatelja iz Severne Makedonije čujemo kvalitetno obrazovanje na turskom jeziku za našu braću širom Severne Makedonije, na čelu sa školom Turske fondacije Maarif koja se nalazi u Tetovu, rekao je predsednik Velike Nacionalne skupštine Turske.

21. decembra 1944. godine, u okviru tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, ponovo je dozvoljeno obrazovanje na turskom jeziku i taj datum je prihvaćen kao državni praznik Turaka u Severnoj Makedoniji i kao Dan turskog obrazovanja. / Ibna