Severna Makedonija – pregled godine: Istorijska 2019. godina

Severna Makedonija – pregled godine: Istorijska 2019. godina

2019. godina je bila istorijska godina za Republiku Severnu Makedoniju, jer je ustavnom revizijom iz januara promenjeno ime zemlje, čime je okončan dugotrajni spor sa Grčkom; održani su predsednički izbori na kojima je pobedio kandidat vladajuće koalicije. Takođe, veliki broj uglednih ličnosti posetio je zemlju, poput pape Franje, američkog ministra spoljnih poslova Majka Pompea, ali i Alexisa Tsiprasa, što je bila prva zvanična poseta grčkog premijera toj zemlji.

11. januar: Parlament Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije glasao je sa 81 glasom za, od ukupno 120 poslanika, ustavnu reviziju zemlje i Sporazum iz Prespe kojim se naziv te zemlje menja u “Severna Makedonija”.

25. januara: Grčki parlament ratifikovao je sporazum iz Prespe sa 153 glasa za, 146 protiv i 1 prisutnim. Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija zvanično je priznata kao “Republika Severna Makedonija”, čime je okončan 27-godišnji spor.

6. februar: Protokol za integraciju Severne Makedonije u NATO potpisan je u sedištu Saveza u Briselu. Protokol potpisuju stalni predstavnici 29 država članica NATO-a i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov.

8. februar: Sa 153 glasa za, od ukupno 294, grčki parlament ratifikuje protokol o pristupanju „Severne Makedonije“ NATO savezu.

12. februar: Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija zvanično je preimenovana u Severna Makedonija.

13. februar: UN je upoznat sa novim imenom zemlje kao Republika Severna Makedonija.

Tragična nesreća dogodila se nedaleko od Skoplja kada se prevrnuoautobus, u kojem je poginulo 14 putnika, a 30 je povređeno.

16. februar: Premijeri Grčke i Severne Makedonije, Alexis Tsipras i Zoran Zaev nagrađeni su u Minhenu nagradom Evald von Kleist za Sporazum iz Prespe, na marginama 55. bezbednosne konferencije.

18. mart: Ruska Federacija priznala je Republiku Severnu Makedoniju pod njenim novim imenom.

2. aprila: Grčki premijer Alexis Tsipras zvanično je u poseti Severnoj Makedoniji, gde ga je primio njegov kolega Zoran Zaev.

21. aprila: Održava se prvi krug šestih predsedničkih izbora. Kandidat SDSM-a Stevo Pendarovski i kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Šiljanovska prolaze u drugi krug sa 44,75% i 44,16%. Kandidat  albanskih stranaka Savez za Albance i BESA, Blerim Reka, na trećem je mestu sa 11,08%.

5. maja: Drugi krug predsedničkih izbora održava se u Severnoj Makedoniji, pri čemu je kandidat Socijaldemokratske partije SDSM pobedio na izborima sa 53,59% u odnosu na 46,41% svog protivnika.

7. maja: Papa Franjo po prvi put u istoriji Severne Makedonije posećuje Skoplje. Tokom boravka se sastao sa tadašnjim predsednikom Đorđem Ivanovom i premijerom Zoranom Zaevom, te je sa mise poslao poruke mira i suživota.

31. maja: Grčka kancelarija za vezu u Skoplju postaje ambasada, a Kancelarija konzularne trgovine i ekonomskih poslova Monastiriou postaje Generalni konzulat. U skladu s tim, Kancelarija za vezu Severne Makedonije u Atini preuređena je u Ambasadu a Konzularna kancelarija za trgovinu i ekonomska pitanja iz Soluna u Generalni konzulat.

11. jun: Parlament Severne Makedonije zvanično oduzima bivšem premijeru Nikoli Gruevskom poslanički imunitet.

19. jun: Savet za opšta pitanja Evropske unije odlučuje o odlaganju početka pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom za oktobar.

27. jun: Sud u Budimpešti negativno je odgovorio na zahtev Severne Makedonije za izručenje bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

9. avgusta: Italijanski list La Verita objavljuje video i telefonske razgovore koji impliciraju učešće specijalne tužiteljike Katice Janeve u skandalu sa ucenama i podmićivanjem, koji je uključivao povlačenje tužbe za korupciju protiv biznismena Orce Kamceva.

21. avgusta: Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Katica Janeva uhapšena je zbog sumnje da je ucenjivala preduzetnika.

24. septembar: Prvi sastanak premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN.

4. oktobar: Američki državni sekretar Mike Pompeo posećuje Severnu Makedoniju, gde se sastaje sa vladinim zvaničnicima u Ohridu. Tokom posete prvog američkog ministra spoljnih poslova od 2001. godine, Pompeo je izrazio zadovoljstvo opredeljenošću zemlje za Evropsku uniju i NATO.

11. oktobar: U Novom Sadu, Srbija, održan je prvi sastanak inicijative predsednika Srbije pod nazivom „Mini Šengen“, u kome učestvuju premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev, Albanije Edi Rama i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

17./18. oktobar: Iako su ranije lideri EU rekli da očekuju da će Severna Makedonija i Albanija dobiti datum za pregovore o pristupanju EU, Savet za opšta pitanja EU, koji čine ministri spoljnih poslova zemalja članica, tokom dvodnevnog sastanka u Luksemburgu, odlučio je da ne započne pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom, posle veta Francuske.

19. oktobar: Posle odluke EU da ne započne pregovore o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom, premijer Zoran Zaev je u poruci predložio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. Nakon najave odluke premijera Severne Makedonije, predsednik zemlje Stevo Pendarovski sazvao je sastanak lidera političkih stranaka, na kojem je dogovoreno da 12. aprila 2020. godine budu održani prevremeni izbori.

10. novembra: Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev primio je albanskog premijera Edija Ramu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na drugi sastanak inicijative mini Šengena u Ohridu, kojem prisustvuju i predstavnici Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Raspravlja se o poboljšanju regionalne saradnje kako bi se uklonile sve prepreke slobodnom kretanju ljudi, dobara i kapitala.

14. novembar: Zoran Zaev se sastao sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom u Solunu, na marginama Solunskog samita 2019.

26. novembra: Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias doputovao je službenu posetu Severnoj Makedoniji.

21. decembra: U Tirani se održava treći sastanak mini šengenske inicijative uz proteste zbog prisustva predsednika Srbije. Sastanku prisustvuju domaćin Edi Rama i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i, po prvi put, crnogorski predsednik Milo Đukanović./ibna