Severna Makedonija: Pregovorački okvir danas neće biti odobre, smatra dimitrov

Severna Makedonija: Pregovorački okvir danas neće biti odobre, smatra dimitrov

Trenutno imamo negativan stav Bugarske i Savet za opšte poslove EU neće usvojiti pregovarački okvir za Republiku Severnu Makedoniju, rekao je zamenik premijera za evropska pitanja Nikola Dimitrov u televizijskoj emisiji „Top Topic ”, Na Telma TV.

„To će verovatno biti naše pitanje, ali s obzirom na sve izjave iz Sofije, posebno ovog vikenda, kojih je bilo mnogo izjava po ovom pitanju, a s obzirom na proceduru EU,odluka neće biti doesena. Pregovarački okvir neće biti odobren“, rekao je Dimitrov.

Prema poslednjim informacijama iz EU, nemačko predsedništvo neće usvojiti pregovarački okvir ukoliko se unapred ne postigne konsenzus, a u ovom trenutku, kaže Dimitrov, jasno je da imamo negativan stav suseda.

Pojasnio je da će, u smislu procedura, sastanak ministara država članica EU biti putem telekonferencije, neće biti u Briselu, neće sedeti za istim stolom, a kada se to dogodi, prema internom EU procedure, ne mogu se donositi odluke. Oni mogu i razgovaraće, ali trenutno se gotovo sve odluke EU donose pismenim postupkom kroz telo ambasadora COREPER-a, stalnih predstavnika država članica EU, rekao je Dimitrov.

Zamenik premijera za evropska pitanja naglasio je da je Vlada Republike Severne Makedonije i dalje posvećena pronalaženju rešenja, jer su interesi ogromni za nas, EU i Bugarsku, ali je napomenuo da se neće razgovarati o pitanjima o kojima se ne može diskutovati, kao što su jezik ili identitet. / ibna