Severna Makedonija: Pregovori sa Bugarskom se intenziviraju, očekuje se razmena predloga za akcioni plan

Severna Makedonija: Pregovori sa Bugarskom se intenziviraju, očekuje se razmena predloga za akcioni plan

Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Bugarske dogovorili su se da narednih dana razmene predloge obe strane o Akcionom planu za sprovođenje obaveza Sporazuma o prijateljstvu iz 2017. godine, kako bi pronašli način da ojačaju njegovu primenu i efikasnost.

Stoga se od Ministarstva spoljnih poslova očekuje da vrati poverenje u Sporazum i proces dijaloga između dve zemlje radi rešavanja razlika kao i da najavi da će specijalni predstavnik Vlado Bučkovski često putovati u Bugarsku radi praćenja Akcionog plana i podsticanja saradnje na svim nivoima.

Ministarstvo spoljnih poslova podseća da tokom redovne komunikacije dve strane postoji stalna razmena mišljenja i ideja i da obe strane često dele svoje predloge i stavove u kojima ističu i obrazlažu svoje poglede.

„Poslednji u nizu je Akcioni plan za sprovođenje obaveza koje proističu iz Sporazuma o prijateljstvu iz 2017. godine, što je naš predlog (Severna Makedonija) i za koji očekujemo da dobijemo odgovor i / ili komentare i sugestije iz Republike Bugarske“, saopštilo je juče Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Bujar Osmani rekao je juče da „susede ne možemo gledati istim naočalama iz prošlosti” i dodao da je “jedino rešenje i formula za Bugarsku povratak principu Sporazuma, ali i pronalaženje mehanizama koji će to učiniti brže, dinamičnije za stvaranje rezultata“.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao je da sada, “kada ulazimo u još jedan savez sa drugim zemljama NATO-a i EU, poput Bugarske, Grčke, Albanije, ne možemo svet gledati kroz iste naočale”.

Prema njegovim rečima, razlike u očekivanjima za brzinu primene, za dinamiku, u svrhu primene Sporazuma su upitne.

„Verujem da Sporazum u tom delu možda nije precizno definisan, jer ne predviđa vremensku dinamiku, niti predviđa određena merila koja treba primeniti u određenom periodu. Ovde je prepušteno dobroj volji dveju zemalja da prevaziđu razlike i pronađu zajednički jezik u novom savezu, kao što su NATO i EU. U vezi sa ovim tačno definisanim pitanjima svi imaju različita očekivanja i ta očekivanja očigledno stvaraju previranja i stres kod ljudi, u obema zemljama, jer svi žele da imaju predvidljivost u tom procesu “, rekao je Osmani.

Osmani je istakao da je pogrešno ako jedna od država pokuša da usvoji samo deo sporazuma ili ugovora, one koji joj odgovaraju i dodao da se sporazumi moraju poštovati u celini.

„Cilj Komisije je da reši istorijske dileme na polju obrazovanja, u kontekstu prevazilaženja stereotipa o Balkanu u udžbenicima koji ljude prikazuju kao neprijateljske, a time i decu učimo da su ovde narodi neprijatelji, a trebali bismo graditi njihov pogled na suseda, ali ne i istoriju kao pitanje identiteta nacija, jer pitanje identiteta proizlazi iz prava država na samoopredeljenje i nije pitanje neslaganja. Mislim da je to glavna razlika. Ova razlika će se ispraviti i mislim da će ljudi tada lakše videti Komisiju i ovde u našoj zemlji će manje emotivno razumeti njenu ulogu. I mislim da je u tome problem – u emocijama. Tamo gde ima emocija, nema racionalnosti. Sada nam treba racionalan pristup, odvajanje istorije kao ptanja obrazovnog sistema od istorije kao nesporazuma u identitetu,” rekao je Osmani.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski rekao je da je bugarski ministar potvrdio da postoji aneks od 12 tačaka sporazuma, koji je navodno imao izuzetno loše stavove o identitetu Severne Makedonije.

„Pre tri meseca, na Kanalu 5, rekao sam da postoji aneks sporazuma sa Bugarskom. Napao me Zaev, njegovi nemoćni saradnici i vladina lažna propaganda da širim neistine“, rekao je Mickoski.

Član poslaničke grupe VMRO-DPMNE Stefan Andonovski takođe je tvrdio da vlada u tajnosti pregovara o makedonskom jeziku i identitetu.

„Šteta je što se o makedonskom identitetu, jeziku i istoriji govori u TV emisijama u Sofiji, a da niko ne zna šta je na stolu. Istovremeno, šteta je što je Dimitrov ubedio Makedonce da se moraju odmoriti od sukoba sa Bugarskom, dok se Bučkovski priprema za novi sastanak i diskusije“, rekao je, dodajući da javnost zaslužuje da sve zna. / ibna