Severna Makedonija: Prespa Forum 1. i 2. jula

Severna Makedonija: Prespa Forum 1. i 2. jula

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je na konferenciji za štampu povodom prvog Prespanskog foruma za dijalog, koji će biti održan 1. i 2. jula u Ohridu i Oteševu da će se na ovom događaju okupiti oko 300 ljudi iz regiona i međunarodne zajednice, uključujući premijere, predsednike, ministre i generalne sekretare.

Konferenciju pod nazivom „Zapadni Balkan: Slagalica koja nedostaje za dovršavanje Evrope“ će otvoriti premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev. Među ponovo potvrđenim govornicima su bivši grčki premijer Alexis Tsipras, specijalni posrednik u sporu sa Grčkom Matthew Nimetz, predsednik parlamenta Severne Makedonije Talat Xhaferi, lider DUI Ali Ahmeti, zamenik generalnog sekretara ministra za evroazijska pitanja Evropskog parlamenta Phil Reeker, zamenik premijera za Evropske poslove Nikola Dimitrov, ministar spoljnih poslova Bujar Osmani, bivša visoka predstavnica EU  Federica Mogherini, ministar odbrane Radmila Šekerinska, sekretar NATO-a George Robertson, bivši specijalni izaslanik EU Alain Le Roy, komesar EU Johannes Hahn, ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu a grčku vladu predstavljaće zamenik ministra spoljnih poslova Costas Frangogiannis.

Na konferenciji će biti održani sastanci ne temu ekonomije i poslovne saradnje, civilnog društva, regionalnihh medija i procesu evropskih integracija. Na panelima će se raspravljati o pitanjima za mlade i njihovoj viziji budućnosti jugoistočne Evrope, pravima žena, miru i stabilnosti, izgradnji poverenja kroz dijalog, ulozi zapadnog Balkana u budućnosti Evrope i lekcijama naučenim iz dugogotrajnih sukoba u jugoistočnoj Evropi.

Konferenciji će prisustvovati i američki specijalni izaslanik za zapadni Balkan Mathew Palmer, predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, predsednik Slovenije, Borut Pahor, premijerka Srbije Ana Brnabić, kosovski premijer Albin Kurti i albanski premijer Edi Rama. / ibna