Severna Makedonija: Prespanski sporazum zauzeo centralno mesto u prvoj predsedničkoj debati

Severna Makedonija: Prespanski sporazum zauzeo centralno mesto u prvoj predsedničkoj debati

Predsednički kandidati u Severnoj Makedoniji održali su juče svoju prvu debatu, nakojoj je glavna tema bio Prespanski sporazum.

Kandidat VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska-Davkova, izjavila je da poštuje Sporazum jer je sada uključen u državni Ustav, ali je rekla da je odlučila da izbegava korištenje naziva Republika Severna Makedonija. Predsjednički kandidat opozicije je također rekla da postoje različite opcije o tome kako Prespanski sporazum može da se promeni.

Međutim, Stevo Pendarovski, kojeg podržava vladajuća koalicija, je rekao da još uvek ne može da shvati kako će njegov rival promeniti Sporazum, koji je dobio jake međunarodne garancije. On je rekao da se u teoriji sporazum može promeniti, ali sa političke tačke gledišta, nemoguće je promeniti jer se NATO vodi drugim principima i nije zainteresovan za pravne aspekte Prespanskog sporazuma.

Albanski predsednički kandidat, Blerim Reka, rekao je da je ovaj Sporazum teško menjati, dodajući da se boji da bi se to moglo dogoditi samo zbog političkih promena u Grčkoj.

“Međunarodni bilateralni sporazumi teško se mogu promeniti, ali se bojim da bi se ovaj Sporazum mogao biti promenjen samo ako ekstremne političke stranke preuzmu vlast u Grčkoj”, rekao je Reka. / ibna /