Severna Makedonija: Prevremeni izbori nisu u interesu zemlje, smatra Ahmeti

Severna Makedonija: Prevremeni izbori nisu u interesu zemlje, smatra Ahmeti

Lider severnomakedonske stranke Demokratska unija za integraciju (DUI) Ali Ahmeti naglasio je danas da će popis zakazan za april biti održan i da nema razloga za njegovo odlaganje.

„Za sada nema promena i popis će se obaviti početkom aprila. Ovo je statistički korak, korak koji treba preduzeti, jer međunarodne organizacije poput Evropske unije i EUROSTAT-a moraju da imaju tačne statističke podatke kao institucije EU“, rekao je Ahmeti novinarima na događaju organizovanom povodom nezavisnosti Kosova.

Prema Ahmetiju, prevremeni parlamentarni izbori nisu u interesu ni države ni partnerstva.

„Što se tiče prevremenih izbora, mislim da se oni održavaju u slučajevima krize, nefunkcionisanja parlamenta, isključenja institucija; to ovde nije slučaj i mislim da to neće biti u budućnosti, jer to nije u interesu države ili partnerstva u ovom slučaju“, rekao je Ahmeti.

Ahmeti je naglasio da parlamentarna većina funkcioniše u granicama normale i da se ne razmišlja o rekonstrukciji vlade.

„Kao prvo, parlamentarna većina funkcioniše normalno. Između koalicionih partnera nema sukoba ili razlika. Naravno, postoje razlike u nekim pitanjima, ali dobra stvar je što se na kraju postigne konsenzus o svim pitanjima. Nema poteškoća u funkcionisanju ovog partnerstva, u stvari koalicije, a uopšte se ne razmatra i nema razloga za novu parlamentarnu većinu. Sve funkcioniše redovno. O rekonstrukciji vlade nije razgovarano i ne razmatra se”, rekao je novinarima.

Odgovarajući na pitanje da li se očekuje promena osoblja u DUI-ja u vladinom kabinetu, Ahmeti je rekao da je on osoba koja podržava slobodu mišljenja i da se na kraju o tome odlučuje konsenzusom ili većinom partijskih mehanizama. / ibna