Severna Makedonija: prisluškivani razgovori procureli na društvene mreže

Severna Makedonija: prisluškivani razgovori procureli na društvene mreže

Prisluškivani razgovori lidera stranke vladajuće koalicije, Demokratske unije za integraciju, procurili su na društvene mreže.

Pre pet godina, tadašnji lider opozicije, Zoran Zaev objavio je snimljene razgovore sa funkcionerima prethodne vlade. Međutim, nakon političkog dogovora koji je postignut u to vreme, snimci su dostavljeni Specijalnom tužilaštvu, koje je formirano 2015. godine s ciljem da se slučaj istraži. U međuvremenu, istrage su dovele do podizanja optužnice protiv nekoliko funkcionera iz prethodne vlade, uključujući bivšeg premijera Nikolu Gruevskog i nekoliko osoba povezanih sa njim.

Sada su ti razgovori procurili na drušvenim mrežama a objavljuje ih jedan albanski emigrant koji je otišao u SAD. Njegovo ime je Shekeri Ahmeti, takođe poznat kao “El Cheka”. On kaže da će ti snimljeni razgovori rasvetliti zloupotrebe u koje je bila uključena albanska politička stranka, DUI tokom devet godina u koaliciji sa VMRO-DPMNE. Osoba koja se najčešće pojavljuje u ovim razgovorima je lider stranke, Ali Ahmeti, ali i neki bivši ministri. Specijalno tužilaštvo je saopštilo da nisu odgovorni za surenje ovih snimaka. Premijer Zoran Zaev takođe kaže da nema saznanja o tome kako su ti materijali dospeli u javnost.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo nastavljaju sa istragom slučaja, a blokirani su profili na kojima je ova osoba objavljivala snimke. Međutim, više materijala je procurilo sa drugih profila.

Lider DUI, Ali Ahmeti, je rekao da su to privatni razgovori i da oni nemaju nikakve veze sa ovom političkom strankom. Skandal o prisluškivanju pre četiri godine smatran je jednim od najvećih u istoriji zemlje čiji je rezultat bio pad vlade Nikole Gruevskog. / ibna /