Severna Makedonija: Propali napori da se utvrdi datum izbora

Severna Makedonija: Propali napori da se utvrdi datum izbora

Zaev: Izbori su zakazani za 21. jun

Razgovori između lidera političkih stranaka i predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog završili su bez rezultata jer nije postignut dogovor o datumu izbora.

Tročasovni razgovori nisu završeni dogovorom, jer je svaka stranka imala svoje preferencije o izbornom rasporedu.

Nakon završetka sastanka, lider Saveza za Albance Zijadin Sela izjavio je da još uvek nije jasno kako će se izbori održati, dok nije poznato da li će biti novog sastanka sa predsednikom. Sela smatra da bi se izbori trebali održati 26. jula, jer će do tada Centralna izborna komisija imati dovoljno vremena da se pripremi za izborni proces, a i granice će se otvoriti i međunarodni posmatrači moći će da prisustvuju.

Prema Centralnoj izbornoj komisiji, nije moguće održati izbore u roku od 22 dana od ukidanja vanrednog stanja. Odgovor ODIHR-a na to može li učestvovati sa posmatračima u izbornom procesu bio je pozitivan, međutim, mora se odrediti datum da se zdravstveni i granični protokoli uzmu u obzir.

Prema Seli, na sastanku nije postignut kompromis, jer “obe stranke u Severnoj Makedoniji i dalje ostaju zabarikadirane iza svojih stavova o datumu izbora”. Sela je pozvao sve stranke da pronađu zajednički jezik jer, kako je rekao, mora da postoji politički konsenzus za datum izbora.

Prema dosadašnjim stavovima stranaka, VMRO-DPMNE se zalaže za to da se izbori održe krajem avgusta ili početkom septembra, dok se SDSM zalaže da se izbori zakazuju za kraj juna. DUI je takođe objavio svoj stav u korist izbora u neposrednoj budućnosti. Savez za Albance i alternative nisu za izbore 21. juna.

Lider DUI Ali Ahmeti rekao je nakon sastanka lidera da je veoma važno da svi budu odgovorni za vanredno stanje.

„Znamo da zemlja ostaje bez parlamenta i ima tehničku Vladu, ali trenutno je pod napadom vrlo opasnog virusa. Neophodno je da se ova situacija ne ispolitizuje. Važno je da postoji datum konsenzusa o datumu izbora, ali je zdravlje ljudi na prvom mestu“, rekao je Ahmeti.

Prema Bilalu Kasamiju iz pokreta Besa, na Vladi i predsedniku je da odluče koliko će trajati vanredno stanje, a zatim da odluče o datumu izbora. Pozvao je institucije da pripreme građane za predstojeće izbore, ističući da želi da se izbori održe u junu.

Šef VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski prvo se izvinio zbog činjenice da su se umesto zaštitnih mera razgovori fokusirali na izbore koji će, kako veruje, ugroziti zdravlje građana, posebno u danu kada je bilo 25 novih slučajeva COVID-19. Kazao je da su danas podnesene alternative, ali pojavile su se mnoge pravne dileme, jer je VMRO-DPMNE pokrenuo pitanje izbornih lista dijaspore.

Kako je tvrdio, ODIHR je bio jasan – dajte nam datum i utvrdićemo verovatnoću slanja delegacije. Tako je Mickoski predložio kao datume 23. i 30. avgusta i 13. septembra, jer će, prema VMRO-DPMNE, pandemija pasti. Prema njegovim rečima, od Zaeva je postojao ultimatum, ali oni nisu prihvatili i insistirali na ova tri predloga.

“Oh, dragi Gospode”, bila je reakcija lidera SDSM-a Zorana Zaeva na Mickoskijevo izvinjenje za sastanak jer su, kako je rekao, i prvi i drugi sastanak bili na njegov zahtev.

„Neodgovornost, nezrelost, jedino mišljenje predsednika stranke naveli su nas da nemamo izborni sporazum. Nikada nisam video političara koji se toliko plaši građana. On i VMRO-DPMNE žele produžiti zdravstvenu krizu, a ne okončati političku krizu. To nećemo dozvoliti. Svetska zdravstvena organizacija izdala je i upozorenje zbog novog talasa epidemije. Moramo se pripremiti za to“, rekao je Zaev.

Dodao je da političke stranke trebaju što pre osigurati novu normalnost građana.

“Donesena je odluka o izborima i zakazani su za 21. juni”, rekao je Zaev. On naglašava da su građanima Severne Makedonije i ekonomiji zemlje potrebne stabilne institucije. / ibna