Severna Makedonija: Proslava godišnjice Prespanskog sporazuma uz prisustvo visokih zvanica i forumom o dijalogu

Severna Makedonija: Proslava godišnjice Prespanskog sporazuma uz prisustvo visokih zvanica i forumom o dijalogu

Proslava godišnjice Prespanskog sporazuma ove godine će se proslaviti uz više počasti nego godišnjica Ohridskog sporazuma. Prema onome što je objavljeno u dnevnom redu Prespanskog foruma, prvoj međunarodnoj konferenciji organizovanoj u ovom obliku prisustvovaće četrdesetak visokih zvaničnika iz Evrope i Sjedinjenih Država.

Među njima će biti i posrednik u sporu oko imena Metju Nimic, bivši grčki premijer Aleksis Cipras, bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federica Mogherini i komesar EU Johannes Hanh, učesnici istorijskog događaja potpisivanja Prespanskog sporazuma u Psaradesu.

Sjedinjene Države predstavljaće pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Filip Riker i njegov zamenik Metju Palmer, koji je takođe zadužen za zapadni Balkan. Takođe će prisustvovati i specijalni predstavnik EU za Balkan Miroslav Lajčak. Iz regiona, forumu će prisustvovati premijeri Srbije Ana Brnabić, Albanije Edi Rama, Kosova Albin Kurti i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Takođe će prisustvovati turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, mađarski Peter Sijarto, rumunski Bogdan Aurescu, hrvatski Gordan Grlić-Radman, kosovska ministarka Donika Gervalla-Schwarz, crnogorski miistarĐorđe Radulović i poljski Zbigniew Rau. Takođe će biti prisutni stari prijatelji Severne Makedonije kao što su George Robertson, bivši generalni sekretar NATO-a, Alain Leroi, specijalni predstavnik EU za Severnu Makedoniju i drugi.

Konferencija će trajati dva dana, 1. i 2. jula, održaće se na dve lokacije, u Ohridu i Prespi, i biće tradicionalna.

Domaćin događaja biće ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani./ ibna