Severna Makedonija: Protesti VMRO DPMNE zbog razgovora Zaeva sa Bugarskom

Severna Makedonija: Protesti VMRO DPMNE zbog razgovora Zaeva sa Bugarskom

Opoziciona stranka u Severnoj Makedoniji, VMRO-DPMNE, organizovala je proteste upozorenja na tri lokacije u Skoplju – ispred parlamenta, ispred tržnog centra Mavrovka i ispred bivše zgrade Nove Makedonije.

Protesti su organizovani uz jedini zahtev vladi da stavi na raspolaganje javnosti takozvanu „mapu puta“ za pregovore sa Bugarskom. VMRO-DPMNE tvrdi da dvojac Zaev-Bučkovski pregovara sa prelaznom bugarskom vladom oko delova izjave koju je bugarski parlament odobrio 2019. godine.

Potpredsednik VMRO-DPMNE Vlado Misajlovski, u protestu ispred parlamenta, rekao je da bi, ako je vlada transparentna kako tvrdi, trebalo da saopšti detalje pregovora sa Bugarskom.

„Ovde smo na ulicama da podignemo glas i zahtevamo da dvojac Zaev-Bučkovski kaže o čemu pregovara sa Bugarskom. Da kažu šta je mapa puta ili šta već. Zaev će igrati ulogu trgovca i pregovaraće o identitetu, jeziku i kulturi“, rekao je Misajlovski.

Portparol VMRO-DPMNE Naum Stoilkovski rekao je da je lider omladine stranke UMS Sergej Popov uhapšen zbog video snimanja svojim mobilnim telefonom, na šta je policija nasilno reagovala, naređujući mu da prestane. Prigovorio im je tvrdeći da je video snimao u javnosti i nije radio ništa nezakonito, a nakon što je odbio da izvrši njihovo naređenje, odveden je u policijsku stanicu.

Timčo Mucunski ocenio je da, ako takozvana mapa puta uključuje stavove koji su prihvatljivi za građane a ne uključuje stavove izjave bugarskog parlamenta, vlada verovatno ne bi trebalo da se plaši da kaže o čemu tačno pregovara u ovom procesu.

„VMRO-DPMNE, uz podršku građana i političkih subjekata, zahteva odgovornost, nacionalnu svest i ne dozvoljava novo nacionalno ponižavanje koje je postalo praksa. Živimo u zemlji koja je jedna od najkorumpiranijih na svetu i sigurno najkorumpiranija u Evropi. Živimo u zemlji u kojoj su ljudi svakog meseca sve siromašniji i zemlji koja dozvoljava nacionalno ponižavanje“, rekao je, najavljujući novi protest narednih dana.

U Strumici je protest VMRO-DPMNE prošao katastrofalno jer se okupilo samo 10 članova stranke. / Ibna