Severna Makedonija: Provere pre izbora

Severna Makedonija: Provere pre izbora

“Raščistimo i sa poslednjim bastionom zarobljene države – proveravanje imovine sudija i tužilaca odmah”, rekao je lider SDSM-a Zoran Zaev na poslednjoj stranačkoj debati sa građanima. Pozvao je Antikorupciju, Službu za javne prihode i druge institucije da započnu ispitivanje imovine, kapitala, novca sudija i tužilaca i njihovih porodica.

“Sudsko veće treba da preispita rad sudija i temeljno proveri profesionalnost i blagovremenost rada sudija. Otkrijmo ko kontroliše sudije. Ko drži slučajeve u ladicama. Recite nam zašto je nekoliko desetina slučajeva zatvoreno i ostalo u ladici bivšeg predsednika Vrhovnog suda,” rekao je Zaev.

Ministarka pravde Renata Desokovska najavila je da će proveravanje zaposelenih u pravosuđu verovatno početi iduće godine. Vlasti u Skoplju tražiće zeleno svetlo EU za ovu inicijativu.

Aleksandar Marshavelski sa zagrebačkog Pravnog fakulteta smatra da je provera nužna za formiranje tela stranih stručnjaka, ali kaže da bi trebalo uzeti u obzir i druge aspekte.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski u nedavnom intervjuu za lokalne medije istakao je da nije protiv provere kao procesa, već protiv onog koji promoviše Zoran Zaev. „Izvor problema u pravosuđu je Zoran Zaev, koji vrši brutalni pritisak na sudije i tužioce i ometa pravdu. Kakve tužioce i sudije možete imati, kada sa druge strane Zaev pronađe kanal za ostvarivanje svog političkog interesa?”, pitao se Mickoski.

Međunarodna zajednica ne komentariše inicijativu vlade da se upusti u proveru pravosuđa, jer je zemlja već ušla u predizbornu kampanju za izbore zakazane za 12. april 2020./ibna