Severna Makedonija: Prva faza popisa stanovništva počinje sledeće sedmice

Severna Makedonija: Prva faza popisa stanovništva počinje sledeće sedmice

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Severnoj Makedoniji biće sproveden u aprilu, saopštila je Vlada, najavljujući da će prva faza popisa započeti za manje od nedelju dana. Popis će se sprovesti od 1. do 21. aprila ove godine, a kritično vreme za ovu statističku operaciju biće u ponoć između 31. marta i 1. aprila.

Vladin portparol Duško Arsovski rekao je juče na konferenciji za novinare da je zemlji potreban inventar i da svaki građanin treba da doprinese sprovođenju ove važne statističke operacije koja će pružiti podatke važne za projekciju strateških planova za dalji razvoj zemlje.

„Metodologija je utvrđena; sve pripreme su u toku. Popis stanovništva i domaćinstava i stanova počinje 1. aprila, pa je sada sigurno da će se ova statistička operacija sprovesti”, rekao je Arsovski u odgovoru na novinarsko pitanje.

Ministar pravde Bojan Marić rekao je juče da ga je Državna služba za statistiku obavestila da se pripreme za popis dobro odvijaju i da će prva faza popisa stanovništva početi za manje od nedelju dana.

„Ono što je veoma važno je da je Eurostat odmah potvrdio da su zakon o inventaru i metodologija u skladu sa pravom EU, odnosno najvišim standardima za sprovođenje takve statističke operacije“, rekao je ministar Marić na Fejsbuku.

Marić je pozvao na okončanje svih destruktivnih pokušaja sabotiranja popisa, jer se, kako je naglasio, “moramo ujediniti i konačno početi sarađivati za dobro države”.

„Pozivam sve zainteresovane strane da svoju političku energiju potroše na razvoj i prosperitet zemlje. To dugujemo narodu “, naglasio je Marić.

Državna služba za statistiku objavila je u utorak javni tender za zapošljavanje 5.055 okružnih matičara i 506 okružnih nastavnika, koji će učestvovati u popisu i koji će u martu biti obučeni za popunjavanje popisnih prijava od 150 državnih trenera, koji će biti prvi koji će iduće nedelje proći trening.

Direktor Kancelarije Apostol Simovski rekao je da činjenica da će kritični trenutak za popis biti u ponoć između 31. marta i 1. aprila znači da umrli građani i bebe rođene nakon ovog kritičnog trenutka neće biti uključeni u statistiku.

„Imamo kritičan trenutak i sagledavamo situaciju od tog datuma nadalje. Ako je osoba bila živa do tog trenutka, ali je umrla pre nego što su popisivači stigli, tada će se ta osoba računati i dobićemo informacije o toj osobi. S druge strane, ako se dete rodi nakon kritičnog trenutka, tada ova beba neće biti uneta u statistiku. Ovo se radi da bi se utvrdio tačan status do određenog datuma. Ovo vreme je ponoć između 31. marta i 1. aprila, tako da će se svi podaci prikupljati samo do tog dana“, rekao je Simovski.

Samopopis počinje 1. marta, zajedno sa popisivanjem pojedinaca u vojsci i diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Propisani zdravstveni protokoli poštovaće se tokom popisa, gde će popisivači dobiti maske i drugu zaštitnu opremu, dok će kod bolesnih i izolovanih ulaziti sa ogrtačima i kapama. Prema državnom zavodu za statistiku, bilo bi dobro da svi treneri i popisivači budu u prioritetnoj grupi vakcinacije.

Povodom popisa, juče je govorila poslanica VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova, izražavajući zabrinutost za bezbednost u vezi sa zdravljem prilikom sprovođenja popisa.

„Imam dilemu da li mi u ovakvoj kriznoj situaciji kada je možda 15 zemalja, mnogo organizovanijih od nas, odložilo popis, neko garantuje zdravlje ili kako mogu da garantujem onome ko mi dođe da će ostati zdrav“, Rekla je Davkova.

Ocenila je da takvog popisa nema ni u jednoj evropskoj zemlji, napominjući da neće biti obračunati samo stanovnik koji ima prebivalište u toj zemlji, već i oni koji su zemlju napustili više od 12 meseci.

„Zamislite takav popis stanovništva u Irskoj ili susednoj Grčkoj, ili susednoj Bugarskoj ili Italiji; koliki će biti broj stanovnika, odnosno ukupan broj stanovnika“, rekla je Siljanovska Davkova, dodajući da su za sutra potrebni statistički podaci o zdravstvenom planiranju, obrazovanju, kulturi, socijalnoj zaštiti, a ne politici.

Istovremeno, blok „Ne otvaram vrata“ podneo je juče Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu ustavnosti odredbi Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanovanja. Janko Basev, lider stranke Ujedinjena Makedonija, koja je deo Nacionalne koalicije „Ne otvaram vrata“, rekao je da se inicijativom osporavaju član 8 (1), član 34 (1) i član 51 Zakona o popisu, koji nisu u skladu sa članom 7, članom 8 (1) alineje 1, 2 i 3, članom 9 (1) i (2), članom 16 (1), članom 19 (1) i (2), članom 39 (2) i člana 51 Ustava zemlje. / ibna