Severna Makedonija: Prva međuvladina konferencija će biti održana u Decembru, najavio dimitrov

Severna Makedonija: Prva međuvladina konferencija će biti održana u Decembru, najavio dimitrov

Bivši ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i sadašnji potpredsednik vlade za evropske poslove Nikola Dimitrov i njegova zamena u Ministarstvu spoljnih poslova Bujar Osmani dali su juče zajednički intervju.

Nikola Dimitrov je u svojoj izjavi poslednje tri godine na mestu ministra spoljnih poslova opisao kao istorijske, uglavnom zbog pristupanja zemlje NATO-u, rešavanja spora sa Grčkom i početka istorijskog procesa sa Bugarskom. U narednom periodu u kojem će voditi Sekretarijat za evropske poslove (SEA), kako je istakao, fokus njegovog rada biće početak procesa pristupanja EU i uspešno vođenje pregovora o pristupanju Uniji.

Evropski savet je 26. marta odlučio da započne pregovore sa ovom državom za članstvo u EU. Dimitrov je naglasio da je zajednički uspeh sa Osmanijem signalizirao zeleno svetlo za početak procesa pristupanja EU počev od marta ove godine.

„To je proces kojim moramo doneti evropske standarde u pogledu demokratije i pravde, ali i života i ekonomije kod kuće, u svojoj domovini. Moj fokus u SEA biće početak procesa pristupanja i korišćenje zamaha uz posvećenost nemačkog predsedništva i kancelarke Merkel da krajem godine konačno započnu pristupni pregovori i otvore najbolje sredstvo za unutrašnju reformu“, rekao je potpredsednik vlade Nikola Dimitrov.

Dodao je da bi to na neki način značilo da će SEA biti jedan od glavnih pokretača reformi. Saopštio je da postoji analiza ili obnavljanje pregovaračke strukture koja je već uspostavljena s obzirom na novu metodologiju grupa, u kojoj ima mnogo poglavlja.

Dimitrov je istakao da je „pred nama mnogo posla, ali istovremeno veliki izazovi, veliki teret, ali i ogromna zlatna prilika u narednim godinama da ih iskoristimo za duboko prodiranje u proces pristupanja Evropskoj uniji”.

Dimitrov je takođe obavestio da će 8. septembra u Briselu države članice razgovarati o verziji nacrta pregovaračkog okvira, koju će predstaviti nemačko predsedništvo Evropske unije.

„Berlinski plan je, s obzirom na situaciju, da ovaj proces završi u poslednjem mesecu ove godine. Nemačko predsedništvo očekuje da će se prva međuvladina konferencija održati u decembru ove godine“, rekao je novi potpredsednik Vlade zadužen za evropske poslove. / ibna