Severna Makedonija: Prvih 3 000 doza “Sputnjika V” stiglo na skopski aerodrom

Severna Makedonija: Prvih 3 000 doza “Sputnjika V” stiglo na skopski aerodrom

Prva pošiljka ruskih vakcina „Sputnik V“ stigla je na skopski aerodrom u nedelju popodne. Delegaciju su na aerodromu dočekali ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče i ambasador Ruske Federacije u zemlji Sergej Bazdnikin.

Vakcine, ukupno 3.000 doza, koje su došle u odgovarajućoj ambalaži, čuvaće se na -18 do -20 stepeni u objektima u kojima je pripremljena infrastruktura sa specijalnim frižiderima. Prema ministru Filipčeu, vakcinacija će verovatno početi u sredu.

Ovo je prva količina od 3.000 doza, koja će obezbediti nastavak procesa imunizacije koji je već započet u zemlji, rekao je ministar zdravlja Venko Filipče po dolasku na međunarodni aerodrom u Skoplju.

Prema Filipčeu, očekuje se 200.000 doza kineske vakcine, od kojih će određena količina možda doći za kratko vreme, ali još nije tačno potvrđeno kada.

Ministar je istakao da će narednih dana nastaviti intenzivnu komunikaciju kako bi razgovarali i organizovali dinamiku dolaska narednih količina.

Vakcina je smrznuti rastvor od 0,5 ml, za jednog korisnika i čuvaće se u frižiderima na području „Jane Sandanski“. Pošiljka je primljena putem DHL službe iz Moskve u Beograd, a neke količine su stizale u Srbiju, zajedno sa ovih 3.000 za Severnu Makedoniju.

„To su vakcine koje se razlikuju u pogledu vakcinacije i revakcinacije, što znači da će se sve ove doze koristiti za prvu dozu. Proces imunizacije se nastavlja na polju zdravstvenih radnika, kako je naznačeno za građane, kao što je predviđeno nacionalnim planom vakcinacije“, rekao je Filipče.

Zahvalio se ambasadoru Ruske Federacije u Severnoj Republici Makedoniji Sergeju Bazdnikinu na ličnoj posvećenosti da ove količine što pre donese u zemlju.

Ambasador Bazdnikin izjavio je da je uveren da će to biti veoma važno za spas ljudskih života, ali i za povratak ekonomije Severne Makedonije na razvojni kurs.

„Uvek smo spremni da pomognemo građanima Severne Makedonije sa kojima vekovima gajimo tradicionalno prijateljstvo i delimo zajedničke vrednosti. Imamo vrlo konstruktivnu saradnju sa Vladom Republike Severne Makedonije i spremni smo da je proširimo na nova područja zasnovana na jednakosti i uzajamnom poštovanju interesa“, rekao je ambasador.

Prema Bazdnikinu, poznato je da je Sputnjik prva vakcina protiv Covid-19 zabeležena u svetu. Rekao je da je vakcina potpuno bezbedna i efikasna i da je sada postala “svetski bestseler”.

„Sa Severnom Makedonijom vakcina je stigla u 46 zemalja sveta, uključujući nekoliko zemalja Evropske unije. Sada je u toku brzi proces Evropske agencije za lekove za procenu efikasnosti vakcine na osnovu rezultata prethodnih laboratorijskih testova i istraživanja. SZO razmatra zahtev za uključivanje Sputnjika na spisak lekova koje je odobrila SZO za upotrebu u hitnim slučajevima“, dodao je ambasador.

Poželeo je dobro zdravlje svima, i hrabrim lekarima i medicinskom osoblju Severne Makedonije, te brzu pobedu u borbi protiv pandemije u kojoj će, kako je istakao, ova ruska vakcina biti dragoceno oružje. / Ibna