Severna Makedonija: Prvo učešće Dimitrova u Savetu Jadransko-jonske inicijative

Severna Makedonija: Prvo učešće Dimitrova u Savetu Jadransko-jonske inicijative

Ministar inostranih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov prvi put je učestvovao u telekonferenciji Saveta Jadransko-jonske inicijative i ministarskom zasedanju Strategije za Jadransko-jonsku regiju EUSAIR.

Učesnici telekonferencije su se fokusirali na neophodnost preduzimanja potrebnih mera kroz regionalnu solidarnost u cilju ublažavanja efekata pandemije COVID-19 na zdravlje, ali i na društveno-ekonomski život građana u državama članicama inicijative. Tokom telekonferencije, ministri su razgovarali o trenutnim i budućim fazama suočavanja sa posledicama i izazovima pandemije koronavirusa.

Po prvi put, Severna Makedonija učestvuje na ministarskom sastanku, jer je 2. aprila 2020. godine zvanično postala deveta članica strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).

Sastankom je predsedavao srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, pošto je Srbija trenutno država koja predsedava inicijativom. Ministar inostranih poslova Republike Slovenije dr Anže Logar predstavio je program slovenačkog predsedavanja AII i EUSAIR jer će Slovenija zvanično preuzeti predsedavanje 1. juna 2020. godine.//bb