Bugarska: Radev očekuje napredak u pregovorima tokom juna

Bugarska: Radev očekuje napredak u pregovorima tokom juna

Očekujemo napredak u drugoj polovini juna po pitanju evropskog kursa i početka pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU, ali dijalog na višem nivou između Sofije i Skoplja trebalo bi da se nastavi što pre, rekao je danas bugarski predsednik Rumen Radev u Briselu, gde učestvuje na samitu Unije.

„Jasno sam izneo bugarski stav. Bugarska je najjači pristalica evropske perspektive Republike Severne Makedonije i Albanije. Bugarska je najbolji prijatelj Republike Severne Makedonije, ali put ka njihovoj evropskoj perspektivi uglavnom prolazi kroz Sofiju, i to mora biti jasno“, rekao je Radev.

Prema bugarskom predsedniku, kako izveštava BGES, političko rukovodstvo Severne Makedonije „treba podsticati da traži dijalog“ sa Bugarskom.

„Da, podrška EU je važna, ali najvažnija je podrška Bugarske, a da bi se to dogodilo, moramo mirno i iskreno sedeti za stolom, identifikovati sve probleme koji postoje među nama i tražiti način da ih rešimo. Želimo da vidimo održiv i nepovratan proces, a ne samo izjave“, dodao je Radev.

Povodom svoje predstojeće posete Rimu, gde će putovati sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim , Radev je naglasio da će pokazati njihovu zajedničku volju za saradnjom. / Ibna