Severna Makedonija: Raspušten Parlament, počeo proces prevremenih izbora

Severna Makedonija: Raspušten Parlament, počeo proces prevremenih izbora

Jednoglasno, 108 članova 9. saziva Parlamentarne skupštine Severne Makedonije glasalo je za raspuštanje Doma u nedelju popodne, čime je otvoren put za prevremene izbore 12. aprila 2020. U govorima predstavnika vladajuće stranke i opozicije je zabeležena je potpuna saglasnost potrebe raspuštanja Doma.

Predsednik Parlamenta, Talat Xhaferi rekao je da je, prema pojašnjenjima Centralne izborne komisije, danas zadnji dan za raspuštanje Parlamenta kako bi se mogli provesti svi zakonski postupci za organiziranje vanrednih izbora.

U oktobru 2019. godine, na predlog tadašnjeg premijera Zorana Zaeva, predstavnici parlamentarnih stranaka dogovorili su  tokom sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim da se održe vanredni izbori, jer zemlja nije dobila datum za pristupanje EU razgovora.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka (SDSM) tvrdi da je u poslednje tri godine Parlament donosio istorijske odluke koje su bile važne za napredak zemlje.

“Tri godine Parlament je prolazio kroz mnoštvo previranja i problema, ali mi smo doneli važne i istorijske odluke koje garantuju budućnost zemlje, njen napredak i stabilnost”, kažu iz SDSM.

Suprotno pregledu vladajuće stranke, VMRO-DPMNE smatra da je Severna Makedonija u teškoj političkoj krizi i usred haosa te da je Vlada amaterska i neprofesionalna.

„Uveren sam da će građani to dokazati i svojim izborom 12. aprila“, izjavio je Nikola Micevski iz VMRO-DPMNE.

Talat Xhaferi govorio je u ime DUI-a, zahvaljujući na mogućnosti da bude prvi Albanac koji je vodio Skupštinu Severne Makedonije.

Predsednik Doma rekao je da je uveren da su sve odluke donete u poslednje tri godine bile na dobrobit građana i istakao da su ispunjena obećanja njegove stranke.

Ranije na 131. sednici Parlamenta, bez prisustva VMRO-DPMNE, usvojeno je nekoliko hitnih zakona, kao što su Zakon o upravljanju slučajevima, Zakon o ličnim podacima, Zakon o uslugama audio-vizuelnih medija, Zakon o kontroli jezika i Zakon o gradskom zelenilu.

Očekuje se da će predsednik parlamenta Talat Xhaferi zvanično najaviti vanredne izbore 12. aprila u Severnoj Makedoniji. / ibna