Severna Makedonija: Reakcije srpskih istoričara na izjave Zorana Zaeva

Severna Makedonija: Reakcije srpskih istoričara na izjave Zorana Zaeva

„Bez Jugoslavije ne bi bilo Makedonije“

Izjave premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva o ulozi Jugoslavije u odnosima njegove zemlje sa Bugarskom izazvale su reakcije u glavnom gradu bivše Jugoslavije, Beogradu.

Zoran Zaev, želeći da uveri Bugarsku koja blokira početak pregovora njegove zemlje sa EU, izrazio je stav koji je izazvao nezadovoljstvo mnogih u Srbiji, ali i u regionu.

„Jugoslavija je bila ta koja je razdvojila Bugare i Makedonce“, tvrdio je Zaev, dok su srpski istoričari odgovorili da bi, da je to slučaj, Severna Makedonija rešila svoje probleme jednostavnim ukidanjem svoje državnosti i pridruživanjem Bugarskoj.

Drugim rečima, Zaev brutalno falsifikuje istoriju i činjenicu da sada ne bi bilo Makedonaca da nije bilo Jugoslavije.

Ova izjava nije došla neočekivano, jer je jasno da je reč o političkoj taktici i da Zaev ovom izjavom pokušava da umilostivi bugarske tvrdilinijaše, jer je ta susedna zemlja nedavno stavila veto u kontekstu pregovora EU sa Severnom Makedonijom.

Bugarski veto na početku pristupnih pregovora korišten je jer je, kako kažu tvrdolinijaši, Severna Makedonija prekršila sporazum iz 2017. godine i nije prepoznala njihovu zajedničku istoriju i jezičke sličnosti. Dve zemlje su se takođe sukobile oko „potraživanja“ heroja iz osmanskog doba Gocea Delčeva.

Pokušavajući da nađe rešenje za ćorsokak, Zaev je odlučio da se pretvara da je loš student gluv za istoriju.

„Bugarska i Severna Makedonija nemaju drugačiju istoriju, već zajedničku, i da je Goce Delčev revolucionar i za Bugare i za Makedonce koji su se borili za Slobodnu Makedoniju i region Trakije. Nasledili smo period koji nije išao u prilog našem prijateljstvu. Jugoslavija nas je razdvojila. Ako ne prepoznamo istorijske slabosti, ne možemo graditi budućnost“, rekao je Zaev, pokrećući „lavinu“ reakcija.

Ova tvrdnja nije prošla nezapaženo i izazvala je posebno nezadovoljstvo onih koji proučavaju i tumače istorijske činjenice i podatke. Jedan od njih je istoričar i član Naprednog kluba Čedomir Antić, koji je za „Blic“ rekao da je to izjavila politika, a ne istorija.

„Ovo nije izjava zasnovana na istoriji, već na političkim motivima, na želji da se opravdaju bugarske nacionalističke fantazije, koje sprečavaju Severnu Makedoniju da sledi put integracije u EU. Da je to tako, onda je Severna Makedonija rešila svoje probleme, trebalo bi da ukine svoju državnost i pridruži se Bugarskoj“, ironično je rekao Antić.

Dodao je da je Jugoslavija Severnoj Makedoniji ponudila posebnu nacionalnost, regionalnu autonomiju, koju su već stekli Vardarskom banovinom, a zatim joj dozvolila da uspostavi narodnu demokratiju i nezavisnost bez ijednog ispaljenog metka.

„Bugarska nikada nije ponudila ništa više od statusa najzapadnije provincije Bugarskog carstva. Kada je reč o istorijskim događajima, istina je da tokom srednjeg veka Sloveni Makedonije nisu uspeli da uspostave svoju državu, da su prvo postali deo Bugarskog carstva, ali je takođe tačno da je posle više od sto godina deo srpskog kraljevstva i srpskog carstva. A takođe je tačno da je u 19. veku u Makedoniji bilo mnogo više Slovena koji su se osećali Bugarima nego Srbima, ali i da se gotovo niko nije osećao Makedoncem. To je otkriće 20. veka, primetio je Antić.

„Od Makedonaca ne bi bilo ništa da Bugari nisu napali Srbiju 1912. godine i da su okupirali veći deo Makedonije, a Srbi samo sever i zapad. Ili bi to bilo na nivou zelenih Krajišnika među Bosancima. Dakle, bilo bi ih vrlo malo“, primetio je Antić.

Kada se uporede sve istorijske činjenice, izjava Zaeva više nije stvar politike ili istorije, već stvar zdravog razuma, primećuje istoričar Dejan Ristić za „Blic“.

„Ovi navodi su uglavnom na drugoj strani od zdravog razuma, oni negiraju istorijske činjenice. To nije korelacija, već brutalno falsifikovanje istorije“, tvrdio je Ristić.

Do kraja Drugog svetskog rata, kaže on, Bugarska je bila vrlo aktivna na strani nacističke Nemačke i fašističke Italije.

„Činjenica da je to bila jedna od država sa čije je teritorije Kraljevina Jugoslavija napadnuta 6. aprila 1941. godine takođe svedoči o ovoj „aktivnosti“. Istovremeno, Bugarska je zauzela značajan deo teritorije Kraljevine Jugoslavije, gde je izvršila masovne i sistematske odmazde protiv civila, o čemu svedoče mnoga mesta pogubljenja“, rekao je Ristić.

Takođe navodi da u Drugom svetskom ratu nije postojala makedonska vojska, već Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije, čiji su pripadnici oslobodili čitavu teritoriju zemlje, uključujući i region današnje Severne Makedonije.

„Prema tome, izjava je ne samo neosnovana, već i veoma štetna jer dolazi od najvišeg vladinog zvaničnika“, ističe Ristić.

Suprotno ovoj neodgovornoj izjavi, Ristić veruje da se okruženje Federalne Narodne Republike Jugoslavije aktiviralo i sistematski podržalo potvrđivanje nacionalnog identiteta Makedonije.

„Stoga bi današnji Makedonci, pre svega, trebalo da budu zahvalni Jugoslaviji, a nikako Bugarskoj, koja je dugo vremena činila napore da negira sve Makedonce. Sa stanovišta istorijske nauke, izjava je potpuno suprotna istorijskim činjenicama, a sa ljudske tačke izuzetno je štetna i sramotna“.

Politički analitičar i bivši poslanik Đorđe Vukadinović kaže da ga je izjava Zaeva iznenadila, ali takođe veruje da neće imati željeni efekat. Već je prokomentarisao ovo falsifikovanje priče na Tviteru, rečima: „Moj Zorane“.

“Bez ove loše Jugoslavije, koja vas je, kako sada čujemo, „odvajala“ od Bugarske, ne bi bilo ni „Severne“ Makedonije, ni makedonskog naroda, ni makedonskog jezika (sa ili bez navodnika), napisao je Vukadinović.

On je za „Blic“ rekao da Zaevova izjava nije samo istorijski besmislena, već i politički štetna i da neće imati rezultat na koji je Zaev ciljao.

„Njegova politika je bila u bezizlaznoj situaciji nakon što su beneficije izgubljene nakon sporazuma sa Grčkom i bolnih ustupaka. Brisel i njegov partner u EU ovo nisu dovoljno ocenili; dobio je samo tapšanje po leđima. Promenio je ime države, uklonio natpis sa autoputa i aerodroma i dobio novi šamar u vidu ucene iz Bugarske. Sada, pošto je progutao jednu žabu koja je imala veze sa Grčkom, mora da proguta drugu, koja se tiče Bugarske, tako da se neće činiti da je prvu progutao u bescenje“, tvrdi Vukadinović.

Kako naglašava, „tokom crne i pocrnele Jugoslavije i u njenim granicama Makedonci su uzeli svoje ime, jezik i državu, a van granica ove Jugoslavije danas se ne spominje Makedonija“ ./ ibna