Severna Makedonija: Reforme u oblasti bezbednosti u fokusu

Severna Makedonija: Reforme u oblasti bezbednosti u fokusu

Vlada u Severnoj Makedoniji odlučna je da pokrene duboke reforme u oblasti bezbednosti, a očekuje se da će državne tajne službe, kao rezultat reformi, biti u mnogome promenjene. Parlament je juče usvojio predloge zakona koji omogućavaju ove reforme.

Sa novim merama, Direkcija za bezbednost i obavještajne poslove bit će zamenjena Agencijom za nacionalnu bezbednost, koja će biti dio Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski kaže da će to okončati zloupotrebe tajne policije.

Prema njegovim rečima, bezbednosne agencije će biti efikasne i depolitizovane. On je rekao da su ove zakonske reforme odobrene nakon održavanja sveobuhvatne debate i uz podršku opozicije.

Međutim, neki poslanici vladajuće stranke su nezadovoljni činjenicom da njihovi predlozi o reformi tajnih službi nisu uzeti u obzir.

Poslanici socijaldemokrata, Frosina Remenski i Muhamet Zekiri, insistirali su da pripadnici tajnih službi, koji predstavljaju pretnju bezbednosti, budu otpušteni.

Zekiri kaže da su za vreme VMRO-DPMNE na vlasti mnogi kriminalci bili angažovani kao deo tajnih službi. Ukoliko ne uspiju u procesu screeninga, ti ljudi moraju biti zaposleni kao deo administracije.

U međuvremenu, opozicija kaže da je zadovoljna činjenicom da su njeni prijedlozi podržani. Poslanik VMRO-DPMNE, Emil Dimitriv, izjavio je da su svih 60 amandmana koje je predložila ova stranka prihvaćena. Ove reforme su dio kriterijuma koje je utvrdila Evropska unija i one će biti ocenjene u izveštaju o napretku koji će biti objavljen sledeće sedmice. / ibna /