Severna Makedonija: Šanse za ulazak u NATO u decembru postale su samo teoretske

Severna Makedonija: Šanse za ulazak u NATO u decembru postale su samo teoretske

Autor: Ljupčo Popovski

Šanse Severne Makedonije da postane član NATO-a na samitu u decembru smanjene su na teoretske nakon neuspešnog pokušaja španskog premijera Pedra Sancheza da formira vladu. Ratifikacija protokola o pristupanju Severne Makedonije NATO-u nije usvojena u Italiji, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Španiji i Islandu, dok je u Holandiji procedura okončana u Donjem domu i trebalo bi da bude usvojena u Senatu.

Što se tiče SAD-a, ratifikaciju je doneo Odbor za spoljne odnose i tek treba da je usvoji kompletan Senat, što znači da je ratifikacija u SAD-u dobrim delom završena. Potpuna misterija je šta se dešava sa ratifikacijom na Islandu, a prema nekim izveštajima, proces nije ni počeo.

Osim neizvesnosti oko britanskog Brexita (postupak ratifikacije je sada na pola puta), Španija ostaje glavna prepreka ambicioznom planu ne samo vlade Severne Makedonije, već i NATO funkcionera za decembar.

Stvari su se zakomplikovale u Španiji ovog proleća kada je manjinska socijalistička vlada Pedra Sancheza pala zbog manjka u budžetu, a vanredni izbori 28. aprila nisu uspeli da razreše komplikovanu političku situaciju. Na ovim izborima socijalisti su osvojili 123 mesta u Parlamentu sa 350 mesta, ali u više pokušaja Sanchez nije uspeo da se obrati navodno prirodnim saveznicima, krajnje levoj stranci Podemos, za podršku u parlamentu ili koalicionoj vladi.

Početkom ove nedelje kralj Felipe VI održao je dvodnevne konsultacije sa liderima svih parlamentarnih stranaka o mogućem izlasku iz krize, koja je završena njegovom najavom da u ovoj situaciji ne može da imenuje premijera. Bila je to očekivana odluka nakon oštre retorike između strana u poslednjih nekoliko sedmica.

Sanchez ima još jedan pokušaj u Parlamentu u ponedeljak, 23. septembra, da njegova kandidatura za premijera prođe, ali kao što je juče saopštila njegova stranka, neće iskoristiti tu priliku. Španija se već priprema za nove izbore 10. novembra, četvrte održane u četiri godine.

To ozbiljno komplikuje planove Severne Makedonije, jer ankete nagoveštavaju da će socijalisti ponovo pobediti na novim izborima, čak i sa većim procentom, ali još uvek neće moći da postignu većinu. A onda opet slede politički pregovori za manjinsku ili koalicionu vladu. Prema tome, kako kažu poznavaoci španskih političkih prilika, ratifikacija može se produžiti do aprila ili maja, ako ne i duže.

Nije poznato da li bi španski parlament mogao u međuvremenu raspravljati o protokolu do 10. novembra, kada to nije učinio od 28. aprila./ibna